31 aug. 2024

Inför söndagen den 1 september. Tema: ENHETEN I KRISTUS

 


FRÅN GAMLA TESTAMENTET
Hes 37:15-22

15 Herrens ord kom till mig: 16 ”Män­niskobarn, ta en trästav och skriv på den: För Juda och Israels barn, hans medbröder. Ta sedan en annan trästav och skriv på den: För Josef, en trästav för Efraim och alla av Israels hus, hans medbröder. 17 Sätt sedan ihop dem med varandra till en enda stav, så att de blir ett i din hand.
18 När dina landsmän då säger till dig: ’Förklara för oss vad du menar med detta’, 19 då ska du svara dem: Så säger Herren Gud: Se, jag ska ta Josefs stav i Efraims hand, det vill säga Israels stammar, hans medbröder, och jag ska sätta ihop dem med Juda, med Juda stav, och göra dem till en enda stav så att de blir ett i min hand. 20 Stavarna som du har skrivit på ska du hålla i din hand inför deras ögon.
21 Säg sedan till dem: Så säger Herren Gud: Se, jag ska hämta Israels barn ut från de folk dit de kommit. Jag ska samla dem från alla håll och föra dem in i deras land. 22 Jag ska göra dem till ett enda folk i landet, på Israels berg, och de ska alla ha en och samma kung. De ska inte mer vara två folk och inte mer vara delade i två riken.

FRÅN BREVLITTERATUREN
Ef 4:1-6
1 Därför uppmanar jag er, jag som är en fånge i Herren, att leva värdigt den kallelse ni har fått. 2 Var alltid ödmjuka och milda, var tålmodiga och överseende med varandra i kärlek. 3 Gör allt ni kan för att bevara Andens enhet genom fridens band: 4 en kropp och en Ande, liksom ni kallades till ett hopp vid er kallelse, 5 en Herre, en tro, ett dop, 6 en Gud som är allas Far, han som är över alla, genom alla och i alla.


FRÅN EVANGELIERNA
Joh 17:9-11
9 Jag ber för dem. Jag ber inte för världen utan för dem som du har gett mig, för de är dina. 10 Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt, och jag är förhärligad i dem. 11 Jag är inte längre kvar i världen, men de är kvar i världen när jag går till dig. Helige Far, bevara dem i ditt namn som du har gett mig, så att de är ett liksom vi är ett. 


FRÅN PSALTAREN
Ps 95:1-7

  • 1 Kom, låt oss ropa till Herren,
  • jubla till vår frälsnings klippa!
  • 2 Låt oss träda fram för hans
  • ansikte med tacksägelse,
  • jubla till honom med lovsång,
  • 3 för Herren är en stor Gud,
  • en stor kung över alla gudar.
  • 4 Han har jordens djup i sin hand,
  • och bergens toppar är hans.
  • 5 Hans är havet som han har gjort,
  • och det torra som hans händer
  • format.
  • 6 Kom, låt oss falla ner och tillbe,
  • böja knä för Herren vår Skapare,
  • 7 för han är vår Gud
  • och vi är folket i hans hjord,
  • fåren i hans vård.

  • (Bibeltexterna är hämtade från Folkbibeln 2015)

    Dagens andakt, den 31 augusti

     

    ”Och han sade: ”Med Guds rike är det som när en man har fått utsädet i jorden. Han sover och stiger upp, dagar och nätter går, och säden gror och växer, han vet inte hur. Av sig själv bär jorden gröda, först strå, så ax, så moget vete i axet.” (Mar 4:26-28)

    Andligt arbete är ett samarbete. En del saker i det andliga livet, kan bara Gud göra. Det övernaturliga kan aldrig åstadkommas av en människa. Det är Guds ansvar. Men det finns också en del saker som aldrig kommer att hända om inte vi människor gör vår del.

    Av dagens bibelord förstår vi, att människans, bondens, uppgift är att få utsädet i jorden. Det kommer Gud aldrig att göra. Men Gud står för det svåra, nämligen att se till att sådden förvandlas till moget vete.

    Vår uppgift som kristna är att vittna och berätta om Guds rike för människorna. Om vi gör det kommer Gud att se till att vårt vittnesbörd kommer att bära frukt.

    BÖN

    Herre, hjälp mig att så ut vittnesbördet om dig - att vittna om dig för andra människor. Tack för att du sedan kan ta hand om det jag sagt eller gjort och förvandla det till mogen tro i dem. 

    Utmaningen: Jeremia 43 och 44

     


    LYSSNA OCH LYDA – Jer 43

    Bibelläsning: Jeremia 43
    Läs bibeltexten här:
    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2043&version=SFB15

    "...de ville inte lyssna till Herrens röst" (Jer 43:7 FB)

    I föregående kapitel var folket rådvilla. De kom till Jeremia och ville ha vägledning från Gud. Efter ett antal dagar kom Jeremia med ett klart svar från Gud.

    Men det var inte det svaret folket ville ha!
    De verkar som om de redan bestämt sig för vad de ville göra och bara ville att Gud skulle hålla med dem om vad de ville. Men Gud hade en annan plan.

    Då ville folket inte lyssna på Gud längre (vers 7) och de ville inte lyda Herrens röst (vers 4).

    Är du beredd att lyssna på Herren och lyda Honom till och med då han ger dig ett svar som du inte ville ha? 

    Jesus talar om vikten av att både lyssna och att lyda i berättelsen om den vise mannen och dåren (Matt 7:24-27).  Både den vise och dåren hörde Jesu ord, men bara den vise mannen handlade efter dem. Det är viktigt att vi lär oss höra Guds röst, men det blir meningslöst om vi inte också handlar efter det vi hör.

    _______________________________

    - Mannakorn att tugga på under dagen:
    Är jag beredd att lyssna på Herren
    och lyda Honom till och med då han
    ger mig ett svar som jag inte vill ha?

    ___________________

    Innehåll kapitel 43:
    Judarnas utvandring till Egypten (vers 1-7)
    Profetia om Nebukadnessars härjningar i Egypten (vers 8-13)

    Kommentar:
    Folket tog inte emot budskapet från Herren och anklagade honom för att profetera lögn (vers 2). Man bestämde sig för att fortsätta till Egypten och tvingade Jeremia att följa. Kanske tänkte man att Gud skulle beskydda folket så länge Jeremia gick med dem. Jeremia hade varit profet i fyrtio år och det han hade profeterat hade gått i uppfyllelse.

    Man kom till Tachpanches, en befäst gränsstad i östra nildeltat. Där utför Jeremia en profetisk handling. Han murar in några stora stenar i golvet vid ingången till faraos hus i Tachpanches (vers 9) och förklarar handlingen: Babels kung, Nebukadnessar kommer att sätta sin tron ovanför dessa stenar. Han ska komma och slå Egyptens land med döden och bränna upp gudatemplen i Egypten (vers 10-13).

    Nebukadnessar invaderade Egypten 568 f.Kr.

    Till eftertanke:
    Folket ville gärna höra vad Gud hade att säga, men de ville inte lyda hans röst.
    - Hur är det med mig?

     

     

    VAD GUD HATAR – Jer 44

    Bibelläsning: Jeremia 44
    Läs bibeltexten här:
    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2044&version=SFB15

    "Jag har sänt till er mina tjänare profeterna. Jag har sänt dem gång på gång och sagt: Gör inte dessa avskyvärda ting som jag hatar."  (Jer 44:3 FB)

    Jerusalem är besegrat och ödelagt. Varför hade det gått så illa för Israels folk? Här ges svaret till att allt gick så fel. Folket hade konsekvent fortsatt att göra det Gud hatar.

    Och vad är det Gud hatar? Gud hatar då folket vänder sig bort ifrån Honom och börjar tillbe andra gudar.

    De hade tänt rökelse åt andra gudar och tjänat dem (vers 3).

    De hade tänt rökelse åt himmelens drottning och utgjutit drickoffer åt henne (vers 18).

    De gjorde offerkakor åt himlens drottning, kakor som bar hennes bild (vers 19).

    Ändå hade Herren gång på gång sänt profeter till folket och uppmanat dem att inte göra dessa avskyvärda ting (vers 4).
     
    Idag finns det kyrkor där man inbjuder andra gudar. Det finns kyrkor som experimenterar med det ockulta för att dra till sig mer folk. Var finns Guds profeter idag? Varför är det så få som talar ut om det som Herren hatar. Gud förändrar sig inte. Det han hatade då, det hatar han idag.
    _______________________________

    - Mannakorn att tugga på under dagen:
    Hjälp mig att hata det Gud hatar
    och älska det Gud älskar.
    _______________________________

    Innehåll kapital 44:
    Avgudadyrkan är orsaken till nöden.

    Kommentar:
    Orsaken till Jerusalems fall var att folket hade övergett Herren för avgudarna och att de inte lyssnade på Guds röst. Här möter vi dem landsflyktiga i Egypten och vi kunde kanske ha väntat oss att de hade blivit visare av skadan.

    Men Gud talar till sitt folk genom Jeremia och säger att de kommer att förgås i Egypten genom att falla för svärd eller dö av pest (vers 12). Orsaken till detta är att de övergav Gud och vände sig till avgudarna (vers 3 och 8) och att de inte lyssnade på Herren (vers 5 och 23). De övergav till stor del de avgudar de tillbett i Jerusalem och vände sig i stället till andra avgudar som de mötte bland folket i Egypten.

    Kung Hofra som nämns i vers 30 regerade 589-570 f.Kr. Han försökte komma judarna till undsättning då Nebukadnessar belägrade Jerusalem men han besegrades av Nebukadnessar. Kung Hofra dödades senare av en av sina generaler och Nebukadnessar invaderade Egypten 568 f.Kr.

    Till eftertanke:
    - Hur är det med dig? Lär du dig av dina misstag eller fortsätter du bara att göra samma misstag igen?

    30 aug. 2024

    Citatet



     Samuel Logan Brengle börjar sin bok "Själavinnarens hemlighet" med orden:

    "Varje själavinnare måste leva i umgängelse med Herren och ha en bestämd personlig erfarenhet av frälsning och dop i den Helige Ande, varigenom han förts in i en förtrolig gemenskap med Frälsaren och ett förhållande av vänskap och kärlek till honom."

    Dagens andakt, den 30 augusti

     

    ”Han utsåg tolv som skulle följa honom och som han skulle skicka ut att predika och makt att driva ut demonerna” (Mar 3:14-15)

    Dagens bibelord visar att det finns en alldeles speciell ordning, när det gäller vår tjänst inför Gud. Först följa, sedan predika och driva ut. För att vår förkunnelse och vår tjänst ska ha någon andlig kraft, måste det börja med, att vi själva följer Jesus. Det är bara om vi själva lever nära honom och lär av honom, som vår andliga tjänst kan ha någon som helst betydelse.

    BÖN

    Gud hjälp mig idag att leva så nära dig, följa dig så tätt i spåren att jag är handlingsberedd att gå in i den andliga tjänst, som behövs där jag lever idag.

    VART SKA VI GÅ? VAD SKA VI GÖRA? – Jer 42

     

    Bibelläsning: Jeremia 42
    Läs bibeltexten här:
    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2042&version=SFB15

    "Må Herren, din Gud, tala om för oss vilken väg vi skall gå och vad vi skall göra"  (Jer 42:3 FB)

    Efter allt dödande i kapitel 41 är folket rådvilla. Ska vi fly till Egypten? Hur kommer det att bli där i så fall? Ska vi stanna här i landet? Kommer vi inte att bli dödade då? Vart ska vi gå? Vad ska vi göra?

    Man vet inte vad man ska göra. Man är helt rådvill. Då kommer man till Gud och frågar om hjälp.

    Säkert är vi många som har kommit i situationer där vi inte vet vart vi ska gå eller vad vi ska göra.

    Folket visste i alla fall att om de skulle följa Guds väg skulle det gå väl för dem. De säger att de vill lyssna på Herren "för att det skall gå oss väl när vi lyder Herrens, vår Guds, röst" (vers 6).

    Bara det faktum att de vill öppna sig för Guds vägledning gör att de kommer mycket närmare Gud. De börjar med att säga till Jeremia att han ska be till "Herren, din Gud" (vers 3), men under samtalet blir Gud inte bara Jeremias Gud utan deras egen Gud "...vi lyder Herrens, vår Guds, röst". (vers 6).

    Det finns en perfekt plan för varje människas liv. Det finns en trygghet att vända sig till Herren i allt. Må Herren, din Gud, leda dig och välsigna dig. 

    _______________________________

    - Mannakorn att tugga på under dagen:
    Jag vill lyda Herren, min Guds, röst.

    _______________________________

    Innehåll kapitel 42:
    Jeremia avråder från utvandring till Egypten

    Kommentar:
    Jeremia tillhör den grupp som är på väg till Egypten av fruktan för att Babels Kung skulle straffa dem för att den ståthållare som han tillsatt blev dödad (se kap 41).

    Då kommer hela gruppen till Jeremia och ber om förbön och ett ord från Herren som kan vägleda dem om de ska gå till Egypten eller stanna kvar i Juda. Folket lovar att vad än Jeremia talar till dem från Gud kommer de att rätta sig efter det (vers 3-6). 

    Budskapet från Gud som Jeremia kommer tillbaka med är klart:
    - Om ni stannar kvar i Juda kommer ni att få uppleva goda dagar och ni behöver inte vara rädda för Babels kund (vers 10-12).
    - Men om ni fortsätter till Egypten så kommer ni alla "att dö genom svärd, svält och pest" (vers 17).

    Till eftertanke:
    Det visar sig i nästa kapitel att folket inte alls hade tänkt att finna sig i det budskap från Gud som Jeremia talade.
    - Fråga inte Gud om vägledning om du redan har bestämt dig för vad du ska göra.
    Att handla så är ett uppror mot Gud.

    29 aug. 2024

    Torsdagsbibelskolan. Introduktion till APOSTLAGÄRNINGARNA

     


    1 - Inledning

    Två människor har blivit använda till att skriva mer än hälften av det Nya Testamentet. Den ena heter Paulus och han har skrivit huvuddelen av de brev vi har i Nya Testamentet. Den andre är författaren till Apostlagärningarna, Lukas.

    Vi ska först se på Apostlagärningarna generellt. Därefter ska vi stanna vid speciella händelser och frågeställningar av intresse. Genomgången kommer att vara mer tematisk än systematisk. Vi kommer att ta upp speciella teman vi möter i Apostlagärningarna och vi kommer inte att kommentera texten vers för vers.

    Apostlagärningarna (Apg)
    Apostlagärningarna är den enda boken av sitt slag i Bibeln.
    -Evangelierna berättar om Jesu liv på jorden
    -Breven förmedlar kristen undervisning
    -Uppenbarelseboken är en profetisk framtidsvision
    -Apostlagärningarna är en historisk bok. Den förmedlar inte i första hand en lära, vad som borde ha hänt, men den berättar vekligheten, det som verkligen hände.

    Apostlagärningarna fortsätter där evangelierna slutar. Den ger oss den yttre ramen och förhållandena som breven skrevs under. Men även om Apostlagärningarna i första hand inte är en lärobok i kristet liv, så har vi, dagens kristna, oändligt mycket att lära av de människor vi möter i den här boken. Vi har också i boken en oändlig källa till inspiration när vi läser vad Gud kan göra genom människor som satsar hela sitt liv på att följa Honom.

    Lukas
    Författaren till Apg är Lukas. Han har också skrivit Lukas evangelium. När vi läser de inledande verserna i Lukas och Apg ser vi att bägge är adresserade till samma person, Teofilus. I Apg 1:1 hänvisar också Lukas till sin första bok som är Lukasevangeliet.

    Bibeln berättar inte speciellt mycket om denne Lukas: Han blir bara omnämnd tre gånger: Kol 4,14; 2 Tim 4:11; och Filemon 23. Men med de upplysningar vi får om Lukas kan vi med stor sannolikhet dra följande slutsatser:
    -Lukas var läkare från Antiokia. Han var hednakristen och den enda icke-judiska författaren i Nya Testamentet.
    -Lukas var inte med från början. Han blev antagligen kristen då de kristna började spridas ut från Jerusalem efter pingsten.
    -Lukas var en trogen medarbetare till Paulus och följde honom på flera resor (långa stycken i Apg är skrivna i vi-form):
    -Lukas var också tillsammans med Paulus under fängelsetiden i Rom. Det är troligt att det var under den tiden Lukas skrev Apostlagärningarna, tidigt på 60-talet e.Kr., samtidigt som Paulus skrev flera av sina brev.

    Historiskt dokument
    Lukas var vetenskapsman. Han arbetade med stor omsorg och noggrannhet. Han beskriver det själv i inledningen av Lukasevangeliet: "...och efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har nu också jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, högt ärade Theofilos, för att du skall förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga." (Luk 1:3-4).

    Apg är i stort sett det enda dokument som behandlar kristendomens utveckling åren 30-60 e.Kr. Men trots det finns det en mängd sakupplysningar i Apg som kan kontrolleras och som visar att Lukas var kunskapsrik och exakt i sina beskrivningar. Han ger korrekta upplysningar:
    -om en rad geografiska platser
    -om judiskt rättsväsen, partier, överstepräster och tempelvakter
    -om romerskt rättsväsen, titlar, domstolar, romerska medborgares privilegier och arméns organisation
    -om sjöresor och navigation
    -om grekisk religion

    Allt detta har bidragit till att man ser på Apg som ett trovärdigt historiskt dokument som:
    -beskriver uppfyllelsen av en mängd förutsägelser från det gamla testamentet och från Jesus
    -beskriver hur en liten grupp vettskrämda människor blir förvandlade genom Guds kraft och blir utrustade till att få hela det etablerade samhället att rubbas
    -beskriver vad ett rikt kristenliv kunde innebära den gången och vad det kan innebära i dag.

    ______________________________________

    SAMTALSFRÅGOR TILL KAPITEL 1 – INLEDNING

    1. Efter inledning/presentation och bön, be varje deltagare att säga några ord om vad de tänker på då det handlar om Apostlagärningarna. Be deltagarna formulera sig med hjälp av några nyckelord. Är Apostlagärningarna inspirerande, utmanande, överspänd, trovärdig….

    2. Om deltagarna inte haft möjlighet att läsa igenom kapitlet i förväg, kan man ta tid den första samlingen att gemensamt läsa igenom det. I fortsättningen är det en fördel om deltagarna läst igenom kapitlet innan samlingen.

    3. Efter genomläsningen kan man lämna möjlighet för deltagarna att komma med kommentarer eller spontana frågor med anledning av texten.

    4.  Om någon har svårt att förstå uttrycket som står i kapitlet ”Genomgången kommer att vara mer tematisk än systematisk”, så betyder det att denna serie inte kommenterar kapitel efter kapitel i tur och ordning. Istället tar serien upp viktiga centrala teman som finns i boken.

    5. Samtala om meningen ”Apostlagärningarna är en historisk bok. Den förmedlar inte i första hand en lära, vad som borde ha hänt, men den berättar vekligheten, det som verkligen hände.” Vad innebär det i vår förståelse av Apostlagärningarna? (Vi återkommer till detta i ett senare kapitel i serien)

    6. I slutet av kapitlet i Studiehandledningen kan vi läsa att Apostlagärningarna: ”beskriver hur en liten grupp vettskrämda människor blir förvandlade genom Guds kraft och blir utrustade till att få hela det etablerade samhället att rubbas”. Ja det var kanske ingen speciellt imponerande grupp lärjungar Jesus hade samlat omkring sig. Det var en landsförrädare som tog upp skatt för ockupationsmakten, en professionell fiskare som inte klarade att få en enda fisk på en hel natt. Idag är vi många fler, har mycket mer resurser och är mycket mer välutbildade. Varför skulle inte Gud kunna göra detsamma genom oss som han gjorde genom de första lärjungarna?

    7. Be deltagarna att läsa kapitel 1 i Apostlagärningarna till nästa gång.

    ___________________________


    Dagens andakt, den 29 augusti

     

    ”Låt oss alltså se till att ingen av er tror sig vara för sent ute, medan löftet att få komma in i hans vila ännu står kvar.” (Heb 4:1)

    Jag hörde talas om en man som kom på besök till en liten stad uppe i Klippiga bergen. Han gick fram till en gammal man som satt på en bänk, och frågade honom om han kunde berätta vad den här staden var känd för. Den gamle mannen svarade: Jo, det är här allting börjar.

    Den gamle mannen på bänken hade förstått något viktigt. Och det är att allting börjar just på den plats, där vi befinner oss, och just från det ”nu” som är. Om vi ser varje plats som en möjlig utgångspunkt, och varje ögonblick som en startpunkt, ska ingenting vara omöjligt för oss.

    BÖN

    Jesus, tack för att det inte finns några hopplösa situationer, eller hopplösa människor för dig. Så länge som vi lever i nådens tid, kan vi få börja om igen, oavsett hur vår situation ser ut. 

    ONT FÖDER ONT – Jer 41

     

    Bibelläsning: Jeremia 41
    Läs bibeltexten här:
    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2041&version=SFB15

    "De var rädda för dem eftersom Ismael, Netanjas son, hade dödat Gedalja, Ahikams son, som kungen i Babel hade satt över landet."  (Jer 41: 18 FB)

    -Kapitlet illustrerar våldets spiral. Ismael dödar Gedalja (vers 2) och mycket av hans folk och tog resten till fångar.
    -Johanan drar då ut för att döda Ismael, men Ismael undkommer (vers 15).
    -Johanan fruktar hämnd från Babel och måste fly till Egypten (vers 17).

    Våld föder våld. Våldet hämnas och trappas upp. Det blir som en våldets spiral som inte går att stoppa.

    Det kanske inte alltid handlar om att döda varandra, men det handlar ofta om ord. Ett ont ord besvaras med ett ännu ondare och så är spiralen igång. Vi tror att det ska kännas bättre att ge tillbaka, men det slutar ofta med att alla är förlorare.

    På samma sätt är det möjligt att bygga upp en spiral av det som är gott. Goda ord och goda gärningar besvaras ofta på samma sätt. Det blir som att överträffa varandra i det som är gott.

    Det är den sortens spiraler vi är kallade att sätta igång och upprätthålla:
    "Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning."  (Rom 12:10)

    Vi får normalt tillbaka det vi sår ut fast i större mängd. Då vi sår vind får vi skörda storm (Hos 8:7). Låt oss så det som är gott! 
    _______________________________

    - Mannakorn att tugga på under dagen:
    Jag vill vara med att så det som är
    gott i de människor och situationer
    som möter mig.
    _______________________________

    Innehåll kapitel 41:
    Gedalja mördas av Ismael
    Flykt till Egypten

    Kommentar:
    Gedalja, som var tillsatt som ståthållare av kungen i Babylon, dödas av Ismael (vers 2). Dessutom dödas många av dem som var i Mispa (vers 3-7), och de som inte dödades fördes bort som fångar (vers 10). 

    Johanan kom sedan ifatt Ismael och befriade de som var bortförda som fångar (vers 13-14). Men de som återvände vågade inte bosätta sig i Mispa av fruktan för hämnden från Babylons kung för att Gedalja hade blivit dödad, även om de själva var helt oskyldiga. De flydde till Egypten, där det redan fanns en judisk minoritet (vers 16-18).

    Till eftertanke:
    Allt ont som möter oss i livet är inte Guds fel eller ens vårt eget fel. Vi kan drabbas av andra människors dåliga beslut och onda handlingar. I Jeremia bok finner vi många exempel på det.
    Men då vi drabbas av andra människors synd finns det ändå en tröst: Gud är med oss även i mörkret. David fick många gånger uppleva det och han säger: "Även om jag vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont, för du är med mig" (Psalm 23:4).

    28 aug. 2024

    Det var då det...



    För ungefär femton år sedan publicerades detta inlägg på rupebas sida:

    Det är söndagsmorgon. Jag sitter på båten tillbaka till Riga efter några dagar av sammanträden i Stockholm.


    Veckan som gått har det som vanligt hänt en hel del. I tisdags, den första september, talade jag inför flera hundra personer på skolgården som ligger vid sidan av Frälsningsarméns byggnad som innehåller Högkvarter, Riga första kår och ett fritidshem.

    För någon vecka sedan sa vår assistent att vi tidigare hade deltagit i skolstartsceremonin på Ryska skolan som är vår närmaste granne, och givit en hälsning från Frälsningsarmén. Någon dag innan skolstarten sa Rut till vår assistent att vi gärna ville vara med vid skolstarten och bad henne ringa till rektorn och fråga om det gick bra. Svaret var att vi var välkomna.

    I Lettland startar alltid skolorna med en stor högtidsdag den första september och Rut och jag och vår assistent gick till skolgården. Vi hade inte anat att skolstarten var en så stor högtid. Hela skolgården var fylld av högtidsklädda barn, föräldrar och lärare. De flesta barnen hade blommor med till lärarna och eleverna stod uppställda klassvis över hela skolgården. 

    Vi var de enda inbjudan gästerna utanför skolan och till saken hör att vi inte alltid haft de bästa relationerna till skolan. Vi måste köra över deras skolgård för att komma till vår byggnad och det är inte populärt att snirkla runt lekande skolbarn med våra bilar. Eleverna har vid flera tillfällen klottrat på våra väggar vilket också lett till en del problem i vår relation till skolan.

    Vi blev presenterade i högtalarna som skolans goda grannar och studierektorn berättade vad Frälsningsarmén är för något. Jag höll ett kort tal där jag berättade lite mer om Frälsningsarmén, önskade skolan Guds välsignelse under skolåret, läste ett bibelord och hälsade elever, lärare och föräldrar välkomna till Frälsningsarméns aktiviteter. Vår assistent som översatte till ryska är egentligen lettisktalande, så hon bad att få mitt tal en dag i förväg så att hon hade tid på sig att göra om det till god ryska. Kvällen innan kollade vår assistent med en av kadetterna som är rysktalande så att översättningen skulle bli så bra som möjligt. Då kadetten såg manuskriptet utbrast hon förfärat: "Tänker han läsa ett bibelord för skolan! Det kan han väl inte få lov till." Men det berättade inte vår assistent för oss. I varje fall inte före skolstartshögtiden.

    Jag höll mitt tal och vi överlämnade blommor till rektorn och studierektorn och alla var glada och positiva mot oss till och med efter talet.

    Då vi senare kom upp till kafferummet på HK och hade vår fikastund berättade vi om att vi hade medverkat vid skolstarten. Kårledaren på Riga 1 utbrast förvånat: "Hur i all världen fick ni lov till det. De brukar aldrig ha några utomstående gäster och vi har ju inte alltid varit de bästa vänner." Vi svarade att vi trodde att Frälsningsarmén brukade medverka vid skolstarten och tittade frågande på vår assistent. Hon svarade förläget att hon trodde att vi hade gjort det en gång tidigare för sju år sedan.

    Gud kan verkligen öppna dörrar till att nå ut till människor i oanade situationer. (Eller var det vår assistent som öppnade dörren?).

    I övrigt fortsätter effekterna av den ekonomiska krisen i landet. Många skolor och sjukhus stängs på grund av att myndigheterna inte har pengar. I tisdags stängde regionsjukhuset i Bauska, söder om Riga. Kårledaren ringde och berättade att det var upplopp på gatorna och att folket hade barrikaderat tillfartsvägarna både till och från Bauska för att demonstrera mot stängningen av sjukhuset.

    Polisen i Bauska ingrep inte, eftersom de hade samma uppfattning som demonstranterna, så myndigheterna fick skicka ned Riga-polisen i kravallutrustning.

    Det syns ännu ingen ljusning i den ekonomiska krisen i Lettland. Stängningen av sjukhuset i Bauska innebär att en hel region står utan sjukvård och att de ca hundra sjukhusanställda blir arbetslösa tillsammans med alla dem som redan tidigare stod utan arbete.

    Frälsningsarméns officerare och soldater gör en beundransvärd insats för att lindra nöden, även om resurserna är små.

    Snart lägger båten till i Riga och en ny spännande vecka börjar. På tisdag har vi vår första ledarsamling. Alla officerare och föreståndare träffas en dag varje månad för information och inspiration. Det ser vi fram till.

    Ha en välsignad vecka
    Peter Baronowsky

    Dagens andakt, den 28 augusti

     

    ”Det är gott att tacka Herren och att lovsjunga ditt namn, du den Högste, att var morgon förkunna din nåd och var natt din trofasthet.” (Ps 92:2-3)

    Farmor och farfar hade varit på besök några dagar, när barnen var små, och nu var det sista dagen, innan de skulle resa hem. Som vanligt avslutade vi frukosten med att ha en familjeandakt, och nu fick farmor och farfar falla in i de rutiner som vi brukade ha för detta. Pappa brukade läsa ett bibelord, och formade vi alla tillsammans en tacksägelsebön. Var och en runt bordet, fick i tur och ordning, tacka för något, med en enda mening. Poängen var att alla skulle delta och ingen skulle hålla en lång bön.

    Barnen brukade vara duktiga på att komma på saker som de kunde vara tacksamma för, men den här morgonen sinade påhittigheten för en av sönerna. Till slut fick han fram: Tack gode Gud för att farmor och farfar ska åka hem idag, och det var svårt för de vuxna att hålla sig för skratt. 

    Det är kanske inte alltid vi lyckas med våra formuleringar, men Gud vill att vi ska vara tacksamma och han vill att vi ska uttrycka vår tacksamhet till honom.

    BÖN

    Herre, öppna mina ögon så att jag ser allt det underbara runt omkring mig och förstår att din hand finns bakom allt som sker.

    LANDET LIGGER ÖPPET – Jer 40

     

    Bibelläsning: Jeremia 40
    Läs bibeltexten här:
    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2040&version=SFB15

    "Se, hela landet ligger öppet för dig. Gå dit du önskar och finner för gott." (Jer 40:4 FB)

    Ibland kan Guds vilja för våra liv vara väldigt precis och väldefinierad. Gud har en alldeles speciell väg och ett alldeles speciellt uppdrag för våra liv.

    Andra gånger kan vi uppleva det precis tvärtom. Gud bara öppnar dörrarna och släpper ut dig i frihet att verka för honom. Det är precis som djuren som varit instängda i ladugården hela vintern. På våren öppnas dörrarna och djuren släpps ut fritt och springer ut i glädje.

    Ibland kanske vi alltför mycket sitter innestängda och väntar på Guds direktiv. Det finns en värld därute som väntar att få höra från Gud. Det finns en värld som längtar efter att möta en levande kristen. Du får bara gå ut i tro.
    Landet ligger öppet... 

    _______________________________

    - Mannakorn att tugga på under dagen:
    Landet ligger öppet - för mig! 
    _______________________________

    Innehåll kapitel 40:
    Jeremia stannar i landet (vers 1-6)
    Gedalja blir ståthållare i Juda (vers 7-12)
    Planer på att döda Gedalja (vers 13-16)

    Kommentar:
    Jeremia får välja själv vart han vill gå efter att han hade blivit befriad av babylonierna. Antingen följer han med till Babel och där blir han väl omhändertagen, eller också får han bosätta sig var han vill i Juda (vers 4). Jeremia väljer då att gå till Gedalja som babylonierna hade tillsatt som ståthållare i Juda (vers 6).

    Gedalja befann sig i Mispa som ligger norr om Jerusalem. Jerusalem låg i ruiner och Mispa blev en naturlig samlingsplats för dem som lämnats kvar i Juda.

    Till eftertanke:
    I andakten ovan läste vi "Ibland kanske vi alltför mycket sitter innestängda och väntar på Guds direktiv. Det finns en värld därute som väntar att få höra från Gud. Det finns en värld som längtar efter att möta en levande kristen".
    - Vilken beskrivning passar du bäst in på? De som sitter inne och väntar på Guds direktiv, men aldrig kommer ut? Eller de som springer ut utan att egentligen veta varför?

    27 aug. 2024

    Veckans bok - KREATIVA BIBELN


    Ny storbibel med plats för dina egna anteckningar och bilder. Det är ingen Bibel du kan bära i fickan. Den väger ett och ett halvt kilo.

    Den kostar 415:- (porto tillkommer). Du kan beställa den genom ett mejl till info@rupeba.se.

    Översättning: Svenska Folkbibeln 2015 Sidantal: 1072 sidor Textstorlek: 8,5 punkter Bandtyp: Hårdpärm Mått: 200 x 232 mm

    Kreativ Bibel är en utgåva med extra breda marginaler. Här finns utrymme för det som är ditt. Plats att fylla med det du får till dig i mötet med bibelordet.

    Tilltal och tankar som du delat med Gud. Eller anteckningar från bibelstudiet eller predikoförberedelserna. Konstfulla uttryck i färg och form och allt du blir inspirerad till när ditt hjärta möter Guds ord. Sidorna är lite tjockare för att färg inte ska blöda igenom.

    Bibeltexten är hämtad från Svenska Folkbibeln 15, en modern och grundtexttrogen översättning med djupa rötter i svensk bibeltradition.

    Guds ord ligger framför dig. Nu väntar Gud på ditt gensvar!