24 aug. 2024

Bibelläsning Jerema 35 och 36

 


TROFAST MOT LÖFTENA – Jer 35

Bibelläsning: Jeremia 35
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2035&version=SFB15

Vi lyder allt vad vår fader Jonadab, Rekabs son, har befallt och därför dricker vi aldrig vin, varken vi eller våra hustrur, våra söner eller våra döttrar.”  (Jer 35:8 FB)

Här möter vi en hel grupp av helnykterister. En alkoholfri miljö där man säger ”Vi dricker inte vin” (vers 6).

Rekabiterna blir välsignade av Herren medan Herren går till rätta med Judafolket. Men i det här fallet handlade det inte om att vara nykterist eller inte. Det handlar om att vara trofast mot sina löften.

Judafolket lyssnade inte då Herren talade och de svarade inte då Herren kallade dem, medan Rekabiterna var trofasta mot vem de var och vad de lovat.

Är jag trofast vid min löften? Detta är vad en frälsningssoldat lovar: Jag vill vara inbegripen i den helige Andes verk, lydig hans ledning i mitt liv och växa till i nåd genom bibelläsning och bön, gudstjänstliv och tjänst. 

- Jag vill låta Guds rikes och inte världens värderingar vara måttstocken för mitt liv.
- Jag vill följa en kristen linje i mitt liv. I tanke, ord och gärning vill jag leva värdigt, rent, äkta ärligt och moraliskt. Jag vill stå för en kristen bekännelse i alla mina relationer, med min familj, grannar, kolleger, kamrater i Frälsningsarmén och ute i samhället. 
- Jag vill värna om familjelivet och verka för äktenskapets okränkbarhet.
- Jag vill troget förvalta hela mitt liv: kropp, själ, gåvor, tid, pengar och ägodelar. - Jag är medveten om att jag är ansvarig inför Gud för mitt förvaltarskap.
Jag vill avstå från alkoholhaltiga drycker, tobak, vanebildande droger (om de inte är ordinerade av läkare), spel om pengar, pornografi, ockultism och annat som kan förslava kropp och själ. 
- Jag vill vara trogen den avsikt Gud har med Frälsningsarmén, vittna om Jesus Kristus, försöka vinna andra för honom och i hans namn ha omsorg om behövande och svaga. 
- Jag vill ge så stor del som möjligt av min inkomst för att stödja Frälsningsarméns lokala och världsomfattande arbete.
- Jag vill hålla fast vid Frälsningsarméns principer och arbetsmetoder, vara lojal mot dess ledare och stå upp för Frälsningsarmén både i med- och motgång. 
- Jag tar alla här närvarande till vittnen på att jag ingår detta förbund och undertecknar dessa krigsartiklar av egen fri vilja, övertygad om att det är den levande Kristus, som frälst mig, som nu begär denna mitt livs överlåtelse till hans tjänst för världens frälsning.
- Därför förklarar jag härmed det vara min fulla avsikt att med Guds hjälp förbli en trogen soldat i Frälsningsarmén.
________________________________
- Mannakorn att tugga på under dagen:
Vilka löften har jag gett Herren?
Är jag trofast mot dem?
________________________________

Innehåll kapitel 35:
Rekabiternas trohet och judafolkets trolöshet.

Kommentar:
Nu går vi tillbaka i tiden. Förra kapitlet var under kung Sidkias tid. Han var det självständiga Juda rikes siste kung och regerade fram till Jerusalems erövring och bortförandet till fångenskapen i Babylon 586 f.Kr. Kapitel 35 är från Jojakims tid som var kung i Juda rike cirka 609 f.Kr.–598 f.Kr.

På profeten Jeremias tid var rekabiterna en rörelse i Israel som höll fast vid ökentidens ideal framför den utvecklade stadskulturen. De bodde i tält och ägnade sig inte åt jordbruk (vers 6-7).

Kapitlet framhåller rekabiternas lydnad och jämför den med olydnaden hos Juda och Jerusalems invånare.

Till eftertanke:
I Psalm 76:12 läser vi: "Ge löften till Herren er Gud och uppfyll dem"
- Skriv ner några löften som du vill ge till Herren och tänk efter hur du vill uppfylla dem i ditt liv.

 

 

OMVÄNDELSE OCH FÖRLÅTELSE – Jer 36

Bibelläsning: Jeremia 36
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah%2036&version=SFB15

Kanske skall Juda hus vända om var och en från sin onda väg…..Då skall jag förlåta dem deras missgärning och deras synd”  (Jer 36:3 FB)

Gud ville förlåta sitt folk. Därför sände han upprepade gånger profeter som varnade för hur det skulle gå om folket inte vände sig till Herren.

Men i profetiorna om kommande olyckor talar profetorden också upprepade gånger om att det finns en väg ur de dystra framtidsutsikterna. Att omvända sig. Att vända sig bort från den onda vägen (vers 3).

Gud uppmanar profeten att skriva ned budskapet och läsa upp det: ”Kanske skall de bönfalla Herren och vända om var och en från sin onda väg… ” (vers 7).

Vad vill Herren säga till vår generation? Vem ska skriva upp det och tala om Guds budskap till vår samtid?

_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad säger Herren till sitt folk idag?

_______________________________

Innehåll kapitel 36:
Jeremias profetior upptecknas (vers 1-10)
Kung Jojakim bränner upp bokrullen (vers 11-26)
Den nya profetrullen (vers 27-32)

Kommentar:
Jojakims fjärde regeringsår (vers 1) var 605 f.Kr. Det var det året Nebukadnessar första gången tog rikedomar med sig från Jerusalem. Han tog också med sig speciellt utvalda lovande unga män till Babylon (Se Dan 1:1-4).

Det verkar som om Gud aldrig ger upp. Ännu en gång vill han ge folket i Jerusalem en chans att omvända sig (vers 3). Kanske kommer de att förstå den här gången.

Skrivaren Baruk fick i uppdrag att skriva ned Jeremias samlade budskap allteftersom Jeremia dikterade (vers 4). Därefter fick Baruk gå till Templet och läsa upp bokrullen, eftersom Jeremia hade belagts med förbud att komma till Templet och förkunna. Någon som hörde Jeremia ord läsas upp ville att detta skulle läsas upp för kungen (vers 16). Men innan de gjorde det uppmanade de Jeremia och Baruk att gå och gömma sig (vers 19).

Varningen var befogad. Kung Jojakim tyckte inte alls om vad som blev uppläst. han eldade upp bokrullen och gav order att Jeremia och Baruk skulle gripas (vers 26). Kungens män hittade inte Jeremia och Baruk, men de satte igång att skriva om bokrullen så långt. Och du som följt med i läsningen av Jeremia så långt, vet att det var mycket att skriva.

Efter Jojakim blev hans son Jojakin kung efter honom, men han var bara kung i tre månader innan han blev bortförd i fångenskap till Babylon. Han efterföljdes av kung Sidkia som är den som regerade i Jerusalem ända till Jerusalem och Templet blev förstört och den stora deportationen till Babylon. 

Till eftertanke:
Gud verkar outtröttlig i sina försök att få folket att omvända sig. Men Jesus säger att en dag kommer det att bli försent att omvända sig. Han berättar det till exempel i liknelsen om de tio jungfrurna (Matt 25). Det hjälpte inte hur mycket de kvarlämnade jungfrurna än bultade på dörren. Den var stängd. Det var försent.
- Vad skulle du göra om du visste att Jesus skulle komma tillbaka inom en månad?

Inga kommentarer: