17 aug. 2024

UTMANINGEN: Jeremia 27 och 28

 


BÖJ ER NACKE – Jer 27

Bibelläsning:
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+27&version=SFB15

Jeremia 27Jag sade: Böj er nacke under den babyloniske kungens ok och tjäna honom och hans folk, så skall ni få leva”  (Jer 27:12 FB)

Gud hade bestämt att vägen till liv för hans folk var att tjäna kungen i Babel under 70 år. Vägen till liv går ofta genom död. Men folket var inte villiga att acceptera detta. Understödda av falska profeter var det många som stod emot Guds vilja och vägrade underkasta sig Babylons ok.

Ibland kan det se ut som om Herren leder oss fel. Vi tycker kanske att Herren skulle ha gjort på ett annat sätt. Vi ser en väg som vi tycker skulle vara bättre och behagligare än den Herren leder oss.

Men det är Guds väg som leder till liv, även om den kan gå genom ett tillfälligt mörker. Vi får också böja vår nacke och acceptera Guds vilja för vårt liv. Den leder till liv: ”…så skall ni få leva” (vers 12)
_______________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Ske din vilja - inte min.
_______________________________

Innehåll kapitel 27:
Profetia om det babyloniska oket

Kommentar:
Ännu en gång får Jeremia en uppmaning att utföra en profetisk handling. Jeremia ska tillverka ett ok och sätta det på sina axlar (vers 2f). Han ska dessutom sända ut budbärare till de omkringliggande kungarna med ett ok på sina axlar. Budskapet är klart: Böj er under den babyloniske kungen. De folk som står emot den babyloniske kungen kommer att krossas. Det är Gud själv som har gett dessa länder i den babyloniske kungens hand (vers 6).

Gång på gång upprepas varningen att inte lyssna till profeterna som profeterar falska budskap om att allt kommer att gå väl (vers 9, 10, 14, 17).

Denna profetia uttalades mellan den andra och tredje invasionen av Jerusalem då Sidkia var kung i Jerusalem (vers 1). Vid den kommande invasionen skulle de dyrbarheter som fanns kvar i Jerusalem efter de tidigare invasionerna föras bort till Babylon (vers 19-22).

1/ Den första invasionen ägde rum 605 f.Kr. då Jojakim var kung i Juda. Det var då en elit av de unga männen i Juda som fördes bort. En av dem var Daniel som efterhand blev en ledande statsman i Babylonien (Läs Daniels bok 1:1-6).

2/ Den andra invasionen som beskrivs i kapitel 24 med bilden av de två fikonkorgarna inträffade 597 f.Kr. då Jojakims son Jekonja var kung i Juda. För dem utlovades välsignelse och löfte om att få återvända till Jerusalem.

3/ Den tredje invasionen inträffade 586 f.Kr. då Sidkia var kung i Jerusalem. Sidkia gjorde uppror mot Nebukadnessar och fördes förödmjukad bort till fångenskapen i Babylonien tillsammans med en stor del av befolkningen i Jerusalem.

Till eftertanke:
Då Gud till och med kunde använda den ogudaktige kungen Nebukadnessar för att verkställa sin plan, hur mycket mer kan han då inte använda oss som ivrigt söker Guds vilja och lyssnar på hans röst.

 

 

ATT FÖRTRÖSTA PÅ LÖGN – Jer 28

Bibelläsning: Jeremia 28
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jeremiah+28&version=SFB15

Hör på, Hananja! Herren har inte sänt dig. Du har fått detta folk att förtrösta på lögn” (Jer 28:15 FB)

Hananja hade profeterat sina egna önskedrömmar i stället för att profetera det Gud sagt. Det finns många som vill lägga ord i Guds mun som Han aldrig själv skulle uttala.

Idag möter vi kristna riktningar som bortser från vad Gud har sagt i sitt ord och förkunnar en Gud, sådan som de själva tycker att han borde vara och en lära som de själva har tänkt ut.

Resultatet blir ett folk som förtröstar på lögn. Det är bättre att förtrösta lite grann på sanningen än att ha en stor förtröstan på det som är lögn.

Jag förtröstar på ditt ord” (Ps 119:42)
Summan av ditt ord är sanning ” (Ps 119:160)
________________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen: 
Förtrösta på Guds ord och inte bara
på människors ord.
_______________________________

Innehåll kapitel 28:
Jeremia och den falske profeten Hananja.

Kommentar:
Två profeter talar mot varandra.

- Hananja (vers 1-5):
Herren kommer att krossa den babyloniske kungen ok inom två år. Alla som är fångar i Babylon och alla värdeföremål som rövats bort ska föras tillbaka till Jerusalem .
- Jeremia (vers 6-9):
Jeremia säger Amen till Hananjas profetia och önskar verkligen att den ska gå i uppfyllelse. Men det kommer så småningom att visa sig vem som profeterat rätt. .
- Hananja (vers 10-11):
Bryter sönder oket som Jeremia hade tillverkat som en profetisk handling om hur Babyloniens ok kommer att krossas.
- Jeremia (vers 12-17):
Jeremia säger till Hananja: "Du har brutit sönder ett ok av trä, men i dess ställe har du gjort ett ok av järn". Jeremia säger vidare att Hananja inte har fått sitt budskap från Herren utan han profeterar lögn och att Hananja kommer att dö samma år.

Samma år dog Nahanja (vers 17).


Till eftertanke:
Vilket budskap skulle du valt att tro på? Hananjas budskap om att allt ska gå väl eller Jeremias budskap om Nebukadnessars kommande invasion och förstörelse av Jerusalem?
Alla budskap kommer inte heller idag från Gud. Det är vår uppgift att prova profetens ord (1 Kor 14:29). I första hand ska vi pröva profetiorna utifrån Bibeln, Guds Ord. Om profetian talar emot det som står skrivet i Bibeln är profetian falsk.

Inga kommentarer: