14 aug. 2024

Det var då det...

 

Från "Tidig söndagsmorgon" - Augusti 2009
Rapport från mötet lördagen innan.





Välkommen till lördagsgudstjänsten på Riga

Bild 1. Soldatinvigning av fyra nya soldater. En av dem bor på ett härbärge och de övriga är bostadslösa, det vill säga de sover på en parkbänk, en portuppgång eller tillfälligt boende hos en kamrat. De ser välvårdade ut för att vara uteliggare, men det finns dusch på kåren (vilket finns hos de flesta kårer i Lettland).
Bänkarna är av trä utan någon stoppning för att minska spridningen av loppor.

Bild 2. I samma gudstjänst presenterades sju "rekryter". Det vill säga människor som vill bli soldater. De måste gå igenom en kurs om kristen tro innan de kan bli frälsningssoldater. 

Bild 3. Kårledarna på Riga 2 Irina och Andrevs Konovalovs. Varje vecka har de ett Soldat- och rekrytmöte och varje vecka har Irina högläsning från Bibeln en timme (Det finns inte så mycket tillgång på biblar ute på parkbänken. Det brukar komma ca 40 personer som lyssnar på bibelläsningen).

Bild 4. Bild på publiken. Du kan till och med se Rut o Peter längst fram. Det är normalt fullsatt på mötena och ingen får komma in berusad. I tveksamma fall får besökarna blåsa i en alkotest. De som har druckit ledsagas vänligt ut till grinden och välkomnas tillbaka då de inte har druckit. Andrevs menar att de då kommer ihåg hur vänligt bemötta de blev och att de är välkomna tillbaka.

Riga 2 har gudstjänster på onsdagar och lördagar. Varje möte varar 2-3 timmar.
Man börjar med att visa en kristen film. Och under filmen slussas grupper ut till matsalen i god ordning, och när de går tillbaka till lokalen och filmen går nästa grupp ut.


Inga kommentarer: