13 maj 2021

BYGGE PÅGÅR!

 


Jag gick förbi ett stort bygge. Man höll på att bygga en ny skola. På gallerstaketet som omgärdade byggområdet hängde några stora reklamskyltar för byggföretaget.

På skyltarna stod det:

-       Här bygger vi en skola, men vi utbildar också nya byggnadsarbetare!

-        Detta är en stor byggarbetsplats men också en praktikplats för blivande byggnadsarbetare.

Jag önskar att våra församlingar skulle ha sådana skyltar vid ingången: ”Här bygger vi Guds rike! Det är en stor byggarbetsplats men också en praktikplats för blivande byggnadsarbetare”

Som församling bygger vi Guds rike. Det är en jättestor byggarbetsplats! Men vad är det att bygga Guds rike?

-        Guds rike bygger vi när vi berättar för andra om Jesus, när vi förkunnar Ordet

-        Guds rike bygger vi när vi lossar orättvisa bojor och löser okets band

-        Guds rike bygger vi när vi befriar de förtryckta och bryter sönder alla ok

-        Guds rike bygger vi när vi ber för sjuka och de blir friska

-        Guds rike bygger vi när vi älskar trots att vi är hatade

-        Guds rike bygger vi när vi hjälper invandraren

-        Guds rike bygger vi delar vår mat med den hungrige

-        Guds rike bygger vi när vi erbjuder den fattige och hemlöse en plats att bo

-        Guds rike bygger vi när vi när vi ger kläder åt den som saknar kläder

-        Guds rike bygger vi när vi inte vänder ryggen åt våra egna

-        Guds rike bygger vi när vi slutar med allt slags förtryck och upphör med hån och förtal

Byggnadsarbetarna i detta jättebygge är alla vi som kallar oss kristna. Vi är kallade att bygga med de gåvor och den kapacitet som Gud har utrustat oss med.

Byggnadsarbetarna är de som följer Jesus, de som vandrar med honom dag efter dag, de som ständigt förtröstar på honom och förväntar att han ska leda dem. Som byggare i Guds rike lyssnar jag efter vad Gud vill säga till just mig, just idag, genom sitt Ord.

Men församlingen måste också få vara en plats där de som ännu inte fullt förstår vad det innebär att vara byggnadsarbetare får plats att öva. När man bygger en skola får de som ännu inte fått sitt yrkesbevis vara med som praktikanter och lära av dem som är erfarna byggare, och så måste det också få vara i församlingen.

På ett bygge får varje praktikant en handledare och så borde det också vara i församlingen. När jag följer Jesus blir jag en förebild för dem som ännu inte lärt sig att följa honom på samma sätt.  Paulus säger i Filipperbrevet 3:17: ”Bröder, ta mig till föredöme och se på dem som lever efter den förebild ni har i oss”. Vi kanske hellre skulle säga: ”Se inte på mig, se på Jesus”. Få av oss skulle våga säga som Paulus, men Paulus följde Jesu exempel och därför var han ett bra exempel att följa.

Gud förväntar av varje kristen att vi ska leva så nära Jesus att de som ännu inte kommit till tro kan ha oss som förebilder. De mer erfarna ska fungera som handledare och visa praktikanterna hur man gör. Så är det på byggarbetsplatsen när man bygger en skola, och så borde det också vara i församlingen när vi bygger Guds rike.

Inga kommentarer: