30 maj 2021

UTMANINGEN 30 maj - Jes 16


 BORTTAPPAD GLÄDJE

Bibelläsning: Jesaja 16
Läs bibeltexten här

"Glädje och fröjd har försvunnit från de bördiga fälten och i vingårdarna hörs ingen sång, inget jubel."  (Jes 16:10 FB)


Profetian om Moab fortsätter i detta kapitel. Här beskrivs hur det som en gång var glädjefyllt nu har förlorat all glädje. Moab försökte återfinna sin glädje genom att mer intensivt tillbe sina avgudar (vers 12). Men till ingen nytta.


Glädje tillhör Guds folk. Jesus vill att vi ska leva i fullkomlig glädje (Joh 15:11). Det är den glädjen som är vår styrka (Neh 8:10).


Då vi förlorar vår glädje ska vi inte söka den bland materiella ting eller hos andra "avgudar". Den verkliga glädjen finns bara i Herren "Fröjd i Herren är er styrka" (Neh 8:10).

Om du har förlorat din glädje får du komma tillbaka till Herren. Han säger upprepade gånger "Kom till mig". Då vi bär på tunga bördor, är fyllda av oro och saknar Guds frid och glädje (Matt 12:28). Då vi törstar efter Guds närhet och kraft (Joh 7:37-39).

- Mannakorn att tugga på under dagen: Fröjd i Herren är er styrka
__________________

Innehåll:
Fortsättning av profetian om Moab

Kommentar:
Moab beskrivs med orden stolthet, högfärd, högmod och skrytsam (vers 6). Men Moab kommer förlora sin härlighet. Skördarna kommer att torka bort, vinstockarna förstöras och all glädje försvinna (vers 7-11). Det kommer inte att hjälpa hur mycket de än går upp till sina offerhöjder och hur mycket de än ber till sina avgudar (vers 12).

Inom tre år från denna profetia ska Moab förnedras och förlora sin härlighet. 715 f.Kr. intog den assyriske kungen Moab.

Till eftertanke:
Gång på gång visar det sig hur rätt Salomo hade då han skrev ordspråket "Stolthet går före undergång och högmod går före fall" (Ord 16:18). Men Salomo visar också på en bättre väg: "Den som ger akt på ordet finner det goda, lycklig är den som förtröstar på Herren" (Ord 16:20).

Inga kommentarer: