25 maj 2021

UTMANINGEN 25 maj - Jes 10

 

VE ÖVER FÖRTRYCKARE

Bibelläsning: Jesaja 10
Läs bibeltexten här

"Ve dem som stadgar orättfärdiga stadgar och skriver orätta lagar för att förvrida rättvisan för de nödställda och beröva de nertryckta i mitt folk deras rätt"  (Jes 10:1-2 FB)

I inledningen av kapitlet anklagas de som förtrycker de svaga i samhället. Anklagelsen riktas mot de rika och styrande för att de skriver orättfärdiga lagar som gagnar dem själva men förtrycker dem som redan är utsatta.


Flera grupper tas med bland dem som lider: de nödställda, de nertryckta, änkor och faderlösa.
Guds hjärta lider med alla dem som är utsatta och har det svårt. Gud förväntar sig av oss att vi på samma sätt ska värna de utsatta. Gud varnar förtryckarna. De kommer att få stå till svars för sina gärningar. Det kommer att komma en räkenskapsdag, där vi alla ska få stå till svars för våra handlingar.

Men Gud vill egentligen inte tvinga oss att göra det som är rätt. Sådana gärningar är mindre värda. Gud vill att vi ska vilja välja det som är rätt och gott. Gud vill att vi ska värna det svaga. Gud vill att det som finns i hans hjärta också ska finnas i vårt hjärta. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud vill att det som finns i hans hjärta också ska finnas i mitt hjärta. 


___________________
Innehåll:
Ve dem som stagar orättfärdiga stadgar (vers 1-4)
Guds dom över Assyrien (vers 5-34)

Kommentar:
Gud använde Assur (Assyrien) för att utföra Guds dom över Israel. Israel hade blivit ett gudlöst folk och Herren var vred på Israel (vers 6). Men Assur blir övermodig av framgången. Han hade besegrat Samaria i Nordriket och nu tänkte han göra detsamma med Jerusalem i Sydriket (vers 10-11).

Men Gud kommer att ställa Assur till svars för sitt övermod och för att han tar åt sig äran för vad Gud hade använt honom till (vers 12-13). Bara några få av den armé som tågade mot Jerusalem överlevde (vers 18-19).

Då ska en rest av Jakobs hus omvända sig till Herren (vers 21). Den rest som blir kvar (vers 22) används av Paulus som en bild på Guds frälsningsplan för Israel (Rom 9:27).

Verserna 25-34 Assyriernas fälttåg mot Jerusalem. Du kan läsa mer om det i 2 Kung 18:13 - 19:36.

Historisk översikt:
722 f.Kr
intas Israels (Nordrikets) huvudstad Samaria av assyriska styrkor efter tre års belägring. De flesta av israeliterna deporteras. Israel upphör att existera som en politisk enhet. Assyrierna tågar därefter mot Juda (Sydriket) och Judas huvudstad Jerusalem men misslyckas inta Jerusalem. Assyrien besegras senare av babylonierna.

586 f.Kr. besegras Juda rike av babyloniska styrkor. Templet i Jerusalem förstörs och ett stort antal judar deporteras till Babylonien. Den babyloniska fångenskapen varade i sjuttio år. Persien besegrade sedan Babylonien och den persiske kungen lät judarna återvända till Jerusalem.

Till eftertanke:
"Men Gud kommer att ställa Assur till svars för sitt övermod och för att han tar åt sig äran för vad Gud hade använt honom till."
- Har jag en benägenhet att ta till mig ära av det som Gud har gjort genom mig?
- Har vi en benägenhet att låta ära tillfalla vårt sammanhang, församling, samfund? Ära som egentligen skulle tillfalla Gud.



Inga kommentarer: