20 maj 2021

UTMANINGEN 20 maj - Jes 5

 

HERREN HADE FÖRVÄNTAT MER

Bibelläsning: Jesaja 5
Läs bibeltexten här

"Han väntade laglydnad men fann blodiga lagbrott, han väntade rättfärdighet men fann skriande orättfärdighet."  (Jes 5:7 FB)


Profeten Jesaja skildrar hur Herren vårdat och visat omsorg om sitt folk på samma sätt som man visar omsorg om sin vingård. Och Herren hade förväntat en skörd av äkta druvor, men vingården gav bara vilddruvor (vers 2). Han hade förväntat rättfärdighet, men fann bara orättfärdighet (v. 7).


Herren går tillrätta med folket som vänder upp och ned på alla begrepp:
"Ve dem som kallar det onda gott och det goda ont, som gör mörker till ljus och ljus till mörker, som gör bittert till sött och sött till bittert!" (vers 20).

På samma sätt förväntar Herren idag att hans folk ska vända sig bort fån det onda och frambringa Andens frukt (Gal 5:22-23) i sina liv för att ära Herren.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hur stämmer denna profetia med situationen i församlingen idag? Hur stämmer denna profetia med situationen i mitt liv?
_____________________
Innehåll:
Sången om Herrens vingård (vers 1-7)

Domsord över ogudaktigheten (vers 8-30)

Kommentar:
Gud hade väntat äkta frukt, men vingården gav bara vilddruvor (vers 4). Jesus säger att man kan känna igen falska profeter på deras frukt (Matt 7:15-21). Det som vi bär inom oss avslöjas av våra handlingar.

I Galaterbrevet talar Paulus om Andens frukt (Gal 5:22-23) i motsättning till köttets gärningar (Gal 5:19-21). Men Andens frukt är inte något som vi själva kan producera. Andens frukt är resultatet av den Helige Andes verk i vårt liv. Andens frukt kommer av att vi lever vårt liv nära Herren "Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra" (Joh 15:5). Om vi vill bära Andens frukt måste vi låta Herren rensa och rena oss "varje gren som bär frukt rensar han, för att den ska bära mer frukt" (Joh 15:2).

På samma sätt som vingårdsmannen förväntade att hans vingård skulle frambära äkta druvor, förväntar Gud att vi ska bära "sådan frukt som hör till omvändelsen" (Matt 3:8).

Till eftertanke:
Gud förväntar att Hans närvaro i våra liv ska manifesteras i Andens frukt i våra liv.
- Brinner denna längtan i mig? Hur stark är den längtan i mig på en skala från ett till tio, där 10 är "glödhet", 5 är "ljummen" och 0 är "kall"?

Letar du något bra att läsa i sommar? Besök vår webbshop: https://rupeba.se/home/



Inga kommentarer: