24 maj 2021

UTMANINGEN 24 maj - Jes 9

 

DET FINNS HOPP

Bibelläsning: Jesaja 9
Läs bibeltexten här

"Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram."  (Jes 9:2 FB)

Det finns hopp. Herren vill komma med sitt ljus. Det nattsvarta mörkret kan ta slut. Ångesten kan ta slut (vers 1).

Profetian handlar om att Jesus skulle komma och att han skulle vara det ljuset  (Joh 1:9): "Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste." (vers 6)

Och Jesus kom med sitt ljus till världen!

Eftersom Jesus har kommit får vi säga till människor som lever i nattsvart mörker: Det finns hopp! Jesus vill komma in i ditt liv och förvandla mörkret till ljus. Det är sådan Jesus är! 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Meditera över några av Jesusnamnen i Jesaja 9: Rådgivare, Mäktig Gud, Fridsfurste.
___________________
Innehåll:
Ett barn blir oss fött (vers 1-7)
Herrens vrede mot Israel (vers 8-21)

Kommentar:
Kapitlet innehåller profetior om Jesu tillkommelse. Men det handlar inte bara om Jesu första tillkommelse då han föds till jorden som ett litet barn, profetian pekar också fram till Jesu andra tillkommelse då han upprättar sitt fridsrike på jorden. Även om det är tvåtusen år mellan Jesu första tillkommelse och Jesu andra tillkommelse kan vi ibland se dem sida vid sida hos Gamla Testamentets profeter.

Vers 6 handlar utan tvekan om Jesu första tillkommelse: "Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste." Men både versen före och versen efter talar mer om det som ska ske vid Jesu andra tillkommelse. Vers 5 handlar om att varje minne och tecken på krig ska försvinna. Vers 7 handlar om att Jesus upprättar sitt fridsrike på jorden. Det talar om en evig frid där rättfärdighet råder. Vi har inte kommit dit än. Jag tror inte att någon vill hävda att Guds frid råder över hela jorden idag.

Samma förhållande, där verser om Jesu första och andra tillkommelse står sida vid sida, kan vi läsa i Sakarja 9. Jesus kommer ödmjuk in i Jerusalem ridande på en åsna (vers 9). Det är en exakt beskrivning om Jesus på palmsöndagen. Det uppfylldes ca 700 år efter Jesaja. Nästa vers handlar om Jesu andra tillkommelse. Vers tio handlar om en global nedrustning präglad av Guds frid och som sträcker sig över hela jorden. 

Första gången kom Jesus ödmjuk, ridande på en åsna. Andra gången kommer han ridande på en stridshäst för att döma världen och upprätta sitt fridsrike (Upp 9:11-16). 

Till eftertanke:
Jesu andra tillkommelse är ett huvudämne genom hela Nya Testamentet. Om du visste att Jesus skulle komma tillbaka om en månad (vilket du naturligtvis inte kan veta) vad skulle du göra då? på vilket sätt skulle det påverka ditt liv?

Inga kommentarer: