28 maj 2021

UTMANINGEN 28 maj - Jes 13

 

HERRENS DAG ÄR NÄRA

Bibelläsning: Jesaja 13
Läs bibeltexten här

"Se Herrens dag kommer, fruktansvärd, med förbittring och brinnande vrede, för att ödelägga landet och utrota syndarna som bor där". (Jes 13:9 FB)

Ett varningsrop ljuder att Herrens dag är nära. En dag som drabbar jorden. Vi kan se likheter i beskrivningen med Jesu tal om den sista tiden i Matteusevangeliet 24-25.


Den här jorden kommer inte att bestå för evigt. En dag kommer Herrens dag och Jesus uppmanar oss att "vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer" (Matt 25:13)


Herren vill att så många som möjligt ska bli frälsta. Han mönstrar sin krigshär inför den sista tiden (vers 4). 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Herren mönstrar sin krigshär.

____________________

Innehåll:
Profetia om Babel

Kommentar:
Jesus citerar vers 10 i sitt stora tal om den sista tiden och människosonens återkomst (Matt 24:29). Men även om Jesajas profetia i detta kapitel i någon mån pekar fram mot den sista tiden, är den huvudsakligen en profetia om vad som skulle hända med Babel på 500-talet f.Kr. Dessa händelser inträffade samtidigt som den babylonska fångenskapen.

Gud använde olika folk för att verkställa sin dom över nationer. Till och med det mäktiga Babylon skulle till sist få sin dom (vers 19). 539 f.Kr. erövrades Babel av mederna och perserna. Det var då perserna tog över Babel, som judarna fick lov att återvända till Israel. De persiska kungarna befallde senare att Babel skulle rivas och utplånas. Babel har sedan aldrig återuppbyggts.

Då Uppenbarelseboken senare talar om Babylons fall i den sista tiden, handlar det inte om det geografiska Babylon. I Uppenbarelseboken är Babylon en symbol för det ogudaktiga system som kollapsar i tidens slut (Upp kap 17-18).

Till eftertanke:
I vers 4 talas det om att Herren mönstrar sin här. Men idag handlar det inte om att kämpa mot människor utan mot djävulen och all ondska i världen. Gud mönstrar en armé av människor för att etablera Guds rike på jorden. Jesus ber oss att be att Guds rike ska komma (Matt 6:10). Till det uppdraget mönstrar Herren sin här idag.
- Var är min plats, min uppgift för att sprida Guds rike?

Inga kommentarer: