23 maj 2021

UTMANINGEN 23 maj - Jes 8

 "TY GUD ÄR MED OSS"

Bibelläsning: Jesaja 8
Läs bibeltexten här

"Ty Gud är med oss"  (Jes 8:10 FB)

Immanuel betyder "Gud är med oss". Gud är inte mot dig. Gud är inte likgiltig mot dig. Han är för dig.


Det var det profeten Jesaja fick uppleva. Gud är en Gud som bryr sig om och att han är för oss. Profeten upplever också Guds närvaro över sitt liv:
"Så sade HERREN till mig, när hans starka hand var över mig. Han varnade mig för att vandra på detta folks väg" (vers 11)

En stark hand vakar över oss. Den vill leda oss och beskydda oss från att komma på villovägar. Det är Guds hand. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Immanuel - Gud med oss

________________
Innehåll:

Dom över Israel genom assyrierna

Kommentar:
Profetia om hur Assyriens här ska strömma in som en flodvåg över Israel och Juda (vers 4-8). Fiendehärarna tror att de själva har kontroll över utvecklingen och förstår inte att de bara är Guds redskap (vers 10). De anfallande fiendehärarana kommer sedan i sin tur att krossas (vers 9). 732 f.Kr. intogs Damaskus och 722 f.Kr. föll Samarien. Nordriket slutade att existera och stora delar av folket fördes bort i fångenskap. Senare blev assyrierna besegrade av babylonierna.

Jesaja ser längre än så. Han profeterar om den kommande Messias som ska vara "en stötesten och en klippa till fall" (vers 13-15). Uttrycket citeras i Rom 9:32-33 om anstötligheten att bli rättfärdiggjord av tro och inte gärningar. Uttrycket citeras också i 1 Pet  2:8. 

Vi får även en uppmaning att hålla fast vid Guds Ord. Det finns inget hopp om vi inte gör det (vers 20. Se också vers 10). 

Till eftertanke:
- Varför framhålls det genom hela Bibeln hur viktigt det är att hålla fast vid Guds Ord?

- Vilka konsekvenser får det om vi inte håller fast vid Guds Ord?

Inga kommentarer: