29 maj 2021

VILL KUNNA ABORTERA LIVSDUGLIGA FOSTER

 


Helena Kopp Kallner är överläkare i obstetrik och gynekologi och docent vid Karolinska institutet Hon menar att begreppet livsduglighet gör att många aborter kommer bli omöjliga i framtiden, och föreslår därför att begreppet ”livsduglighet” ska tas bort i abortlagen.

Hon får medhåll av SMER, Statens Medicinetiska råd.

Detta kunde man höra i Sveriges Radio – Nyheter från Vetenskapsradion måndagen den 24 maj kl. 06.34. Här följer en transkriberat text från radioprogrammet:

”Forskningens framsteg för för tidigt födda barn kan hota aborträtten. Därför måste abortlagen i Sverige omformuleras menar bland flera andra överläkaren Helena Kopp Kallner.

-        Om lagen ser ut som den gör idag så blir det nästan som ett hot mot aborträtten ehh eftersom lagen idag pratar om livsduglighet

Helena Kopp Kallner är överläkare i obstetrik och gynekologi och docent vid Karolinska institutet, och menar att begreppet livsduglighet gör att många aborter kommer bli omöjliga i framtiden

-        När man skrev lagen så hade man ju absolut inga tankar om att man skulle kunna behandla för tidigt födda barn så tidigt som man gör idag

Forskningen och de medicinska framstegen för att kunna rädda för tidigt födda barn har satt fokus på livsduglighetsbegreppet i abortlagen. Efter vecka 18 får foster enbart aborteras om de inte anses livsdugliga eller om kvinnans liv är i allvarlig fara. Formuleringen i lagen öppnar alltså för framtida sänkningar av abortgränsen så länge forskningen går framåt.

För att inte riskera inskränkningar i aborträtten måste livsduglighetsbegreppet bort. Det menar både SMER, Statens Medicinetiska Råd och Sveriges förening för Obstetrik och Gynekologi. Båda vill även ha en utredning för en abortlag med en övre fast vecka för att kunna ta bort kopplingen mellan utvecklingen i vården av för tidigt födda barn och aborträtten.

-        Hur det än blir i framtiden så tror jag att vi måste acceptera att det kommer att finnas ett ganska stort överlapp i veckor där det kommer att vara tillåtet att både göra en abort, men där det också kommer att vara möjligt att rädda önskade graviditeter.”

Reporter var Isabell Höjman.

Inga kommentarer: