29 maj 2021

UTMANINGEN 29 maj - Jes 14 + 15

 

VILA FRÅN SMÄRTA OCH ORO - Jes 14

Bibelläsning: Jesaja 14
Läs bibeltexten här

"På den dag då HERREN ger dig ro från din smärta och oro och från det hårda arbete som har varit lagt på dig" (Jes 14:3 FB)


I kapitlet berättas om djävulens uppgång och fall (vers 10-15). Om hur han blev upphöjt och hur han hade ambitionen att bli lik "den högste", men hur han sedan blev nedkastad.

Men i kapitlet finns det även tröstens ord till den som lider och plågas av oro. Herren kommer att ge dig ro för all din smärta, oro och bekymmer (vers 3). Jesus återkommer många år senare med samma löfte: "Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ger er vila....Då skall ni finna ro för era själar" (Matt 11:28) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Kom till mig...då ska ni finna ro för era själar (Jesus)

_________________
Innehåll:
Sång över babelkungens fall (vers 1-23)
Profetia om Assyrien (vers 24-27)

Profetia om Filisteen (vers 28-32)

Kommentar:
Man säger ofta att profetia är historia skriven i förväg. Profetiorna i Jesaja är typiska exempel på detta. I kapitlet finns en tidsangivelse "Året då kung Ahas dog kom denna profetia" (vers 28), och man vet med stor säkerhet att det året var 715 f.Kr.

Vers 1-21 talar om Babylons fall. Då Babylon föll 539 f.Kr fick judarna tillåtelse att vända tillbaka till Jerusalem efter den babyloniska fångenskapen (vers 1-3). Babels grundläggande synd var högmodet, att vilja göra sig lik Gud (vers 13-14).

Vers 4-14 har ofta också tolkats som en profetia om den sista tiden. Domen över den fallna ängeln (satan) som sätter sig upp mot Gud verkställs i tidens slut (Upp 20:1-10).

Då vi läser detta kanske vi frågar oss vilket som är det riktiga tolkningen. Handlar det om Babels fall eller om Satans fall i tidens ände? Det rätta svaret är antagligen att båda kan vara riktiga. Vi möter på många ställen i Gamla Testamentet vad man brukar kalla "Dubbelbottnade profetior". En uppfyllelse i närtid och en uppfyllelse i framtiden.

Vers 24-27 talar troligen om då Jerusalem räddas från assyrierna 701 f.Kr. (Du kan läsa om det i 2 Kung 19 där du också kan läsa om Jesajas profetia till kung Hiskia).

Vers 28-32. Profetia om Filisteen på Gazaremsan. Assyrien härjade filisteernas land vid flera tillfällen i slutet på 700-talet.

Till eftertanke:
Babels (och Satans) grundläggande synd var högmod, att vilja göra sig lik Gud.
Motsatsen till högmod är missmod.
- Vad är du mest benägen till: högmod eller missmod? Och vad kan du göra åt det problemet?

 

DOM ÖVER AVGUDADYRKARE - Jes 15

Bibelläsning: Jesaja 15
Läs bibeltexten här

"Han går upp till sitt tempel, till Dibon och upp på offerhöjderna för att gråta"  (Jes 15: 2 FB)


Kapitlet uttalar domsord över Moab som var Israels fiende. Då det börjar gå dåligt för Moab, vänder de sig inte till Gud för att få förlåtelse och upprättelse.

Istället vänder de sig till sitt tempel, till Dibon och till offerhöjderna. Men där finns ingen hjälp att få, utan klagandet, jämrandet och tårarna fortsätter (vers 3). Klagoropen hörs över hela landet och till och med krigarna tappar modet och våndas (vers 4).


Historien upprepar sig ständigt. Även i våra dagar möter vi människor som vänder sig till avgudar. De kan vara beredda att tro på vad som helst, utom på Herren Gud.


Men det finns bara en Gud. Det finns bara en väg, och den vägen är Jesus (Joh 14:6) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag är vägen och sanningen och livet (Jesus)

__________________
Innehåll:
Profetia om Moab

Kommentar:
Moab ligger öster om Döda Havet och var en återkommande fiende till Israel. De hade anfallit och gjort intrång på Israels område. De intog Jeriko och behärskade staden i 18 år (Dom 3:12). De hade kämpat mot Saul (1 Sam 14:47) och mot David (2 Sam 8:2, 11-12).

Nu var det dags att moabiterna skulle få sitt straff för sina övergrepp mot Israel (vers 3-5). Gud hade tidigare använt moabiterna för att straffa israeliterna för deras synder (Dom 3:12). 

Till eftertanke:
Då det började gå dåligt för moabiterna vände de sig till Dibon, sitt tempel och offerhöjderna. Men de fick ingen hjälp av sina ritualer och avgudar.
- Var söker du din hjälp då du möter motgångar? Söker du din lit hos människor, traditioner eller främmande gudar (yoga, quiJong, minfulness).



Inga kommentarer: