19 maj 2021

UTMANINGEN 19 maj - Jes 4

 

ETT RENAT FOLK

Bibelläsning: Jesaja 4
Läs bibeltexten här

"Och den som förblir i Sion och lämnas kvar i Jerusalem skall kallas helig, var och en som är upptecknad bland de levande i Jerusalem, när HERREN har tvättat bort orenheten från Sions döttrar och sköljt bort blodskulderna från Jerusalem genom domens och reningens ande."  (Jes 3-4 FB)

Det talas om ett renat folk där Herren har tvättat bort orenheten genom domens och reningens ande (vers 4-5).

På den dagen ska Herrens telning (Jesus) vara till härlighet och ära och det ska växa fram en ny frukt av deras arbete (vers 2).

Guds folk ska ha ett beskydd som "ett skyddande tak". Det ska vara som en molnsky om dagen och en flammande eld om natten (vers 5).


Ett renat, heligt, folk som har Jesus som sin härlighet, ska frambringa en ny frukt och stå under Guds beskydd. 


- Mannakorn att tugga på under dagen:  Ett renat, heligt, folk som har Jesus som sin härlighet
__________________
Innehåll:
Det renade Sions härlighet genom Herrens telning.

Kommentar:
Uttrycket "Herrens telning" är en vanlig benämning på Messias (Jer 23:5; Sak 6:12). Telning är ett ord som inte är så vanligt idag. Det betyder rotskott, avkomma, barn. Rotskott betyder att det är av samma slag, och avkomma, barn pekar på släktskapet. "Herrens telning" får då samma betydelse som "Guds son", som är en vanlig beteckning på Jesus i Nya Testamentet (Joh 3:16).

Det heliga folket, som Herren har renat från orenhet (vers 3-4), kommer att vägledas av en molnsky om dagen och en flammande eld om natten (vers 5) på samma sätt som Gud ledde sitt folk ut ur slaveriet i Egypten till det lovade landet (2 Mos 13:21). 

Herren kommer då att beskydda sitt folk som ett skyddande tak (vers 5) på samma sätt som han gjorde då plågorna drabbade Egypten "Då räckte Mose upp handen mot himlen, och ett tjockt mörker kom över hela Egyptens land i tre dagar. Ingen såg den andre och ingen steg upp från sin plats på tre dagar. Men där Israels barn bodde var det ljust överallt" (2 Mos 10:22-23).

Till eftertanke:
Ett renat, heligt, folk som har Jesus som sin härlighet.
- Vill du vara med bland det folket?

Inga kommentarer: