18 dec. 2022

Dagens andakt den 18 december

”Johannes sade: Mästare, vi såg en som drev ut demoner i ditt namn och försökte hindra honom, eftersom han inte följde dig som vi. Men Jesus sade till honom: Hindra honom inte. Den som inte är emot er, han är för er.” (Luk 9:49-50)

Dagens bibelord säger att om man inte är aktivt emot så är man för. Det finns ett bibelord som tycks säga det rakt motsatta mot dagens bibelord. Det är när Jesus i Matteusevangeliet 12:30 säger ”Den som inte är med mig är emot mig, och den som inte samlar med mig, han skingrar”.  Här säger Jesus att den som inte aktivt är för honom, är hans motståndare och är en destruktiv och skingrande kraft. Om man inte är aktivt för, så är man emot.

Skillnaden mellan de båda bibelorden ligger i vem bibelorden handlar om. I det ena fallet handlar bibelordet om Jesus själv, i det andra om hans lärjungar. Inför Jesus måste varje människa ta aktivt ställning. Har man inte gjort ett aktivt ställningstagande för, är man automatiskt emot. När det gäller oss lärjungar däremot, är det inte så viktigt om människorna tar ställning för eller emot oss. Vi ska inte försöka hindra andra, även om deras metoder skiljer sig från våra, om de inte följer Jesus på samma sätt som oss. Vi kan inte förvänta oss medhåll från alla, men inför Jesus måste varje människa själv, bestämma sig för att säga ja till honom, annars är man emot honom.

BÖN

Herre, hjälp mig idag att säga ja till dig. Hjälp mig att aktivt samla med dig, så att jag inte är med och skingrar dem som du en gång kallat.

Inga kommentarer: