11 dec. 2022

Tredje Advent - Livets söndag


Rätten till liv är en grundläggande mänsklig rättighet som staten åtagit sig att försvara, och även ofödda barn bör åtnjuta denna rättighet. Om abort skrivs in i grundlagen skulle det i praktiken ge abort samma status som exempelvis religions- och yttrandefriheten, skriver Olof Edsinger med omkring 30 kristna andra ledare inför Livets söndag den tredje advent.

Den tredje advent infaller Livets söndag. Det är en söndag då kristna kyrkor tackar för livets gåva och lyfter fram dess okränkbarhet från befruktningen till den naturliga döden – oavsett olikheter som ålder, kön, social status eller hälsotillstånd.

Sedan en tid tillbaka höjs röster för att abort bör skyddas i den svenska grundlagen, något som i praktiken skulle ge abort samma status som exempelvis religions- och yttrandefriheten. Abort handlar om två skyddsvärda individer, men släcker livet hos den minsta och mest försvarslösa av dessa. Detta, menar vi, är ett avhumaniserande av det ofödda barnet och ett avvisande av livets helighet. Därmed har det inte något i grundlagen att göra.

Inga kommentarer: