För mer än trettio år sedan profeterade en god vän till oss och sa att frågan om äktenskapet och HBTQ kommer att bli den fråga som splittrar kristenheten i framtiden.
Vi lever mitt i uppfyllelsen av den profetian. Vi läser om hur kyrkosamfund och lokala församlingar splittras och nya kyrkosamfund och församlingar bildas. Jag talar inte emot något speciellt samfund. Splittringen finns i alla slags samfund, även i det sammanhang där jag finns.
Jag kommer framöver att lägga ut en del artiklar och inlägg som belyser detta ämne. Inte för att bidra till splittringen utan för att väcka Guds folk. Jag påstår inte alls att jag är neutral i konflikten. Tvärtom lägger jag ut dessa artiklar för att få Guds folk att vända tillbaka till Guds Ord och inte kapitulera inför "tidsandan".
Det första inlägget kan du läsa här: http://rupeba.blogspot.com/2022/12/ett-svard-kommer-att-ga-genom-svensk.html
_________________
FRÅGAN SOM SPLITTRAR KRISTENHETEN
Det näst största kyrkosamfundet i USA, United Methodist Chrurch (UMC) har under en längre tid haft samtal mellan samfundets konservativa del och dess mer liberala. Samtalen har huvudsakligen handlat om olika uppfattningar i fråga om äktenskapet och HBTQ-frågan. Samtalen ledde inte fram till någon enighet och resultatet blev att ca en tredjedel av församlingarna lämnade samfundet UMC och samfundet splittrades i två grenar 2022. De församlingar som bröt sig ur UMC gjorde det på grund av samfundets liberala inställning då det gäller äktenskapet och HBTQ-frågan: https://www.foxnews.com/us/nearly-one-third-churches-split-regional-methodist-church-body-amid-ongoing-schism-about-sexuality
United Methodist Church är inte längre "united"(enad) men "divided" (delad). Det är naturligtvis tråkigt att det uppstår splittringar inom ett samfund. Men det är säkert en bättre läsning än att ha ett pågående "inbördeskrig" inom samfundet eller församlingen.
Vi kan se samma tendenser i Sverige:
Vi läser i Världen idag:
"Drygt en månad har gått sedan Immanuelskyrkan i Örebro blev första församling inom Evangeliska frikyrkan att säga ja till vigsel av samkönade par. Några dagar senare blev det offentligt att Korskyrkan i Gävle väljer att lämna EFK eftersom Gävleförsamlingen anser att samfundet avsätter alldeles för mycket tid och energi till processen om äktenskapssyn". https://www.varldenidag.se/nyheter/efk-forsamlingar-tysta-om-immanuelskyrkans-beslut/repvjk!ZPyTMBeSam9NcQ@YrKudw/
Många ställer sig säkert frågan: Varför ska en enskild fråga behöva splittra en församling eller ett samfund? Kan man inte ha två uppfattningar och ändå leva tillsammans?
Mitt svar är: Det handlar inte bara om uppfattningar. Det handlar om grunden för vår tro. Det handlar inte bara om olika bibeltolkningar, det handlar om olika bibelsyn. Det handlar om ifall Bibeln är Guds ord eller om den bara innehåller Guds ord.
Det finns i Bibeln klara restriktioner för sexuallivet i Bibeln. Dessa ramar gäller både för heterosexuella och homosexuella. Bibeln ger klara anvisningar för vad ett äktenskap är: En förening mellan en man och en kvinna.
Trots att dessa anvisningar är helt uppenbara i Bibeln är det idag många som omtolkar dem så att betydelsen blir en helt annan än den ursprungliga. För oss som tror att Bibeln är Guds ord innebär detta ett angrepp på grunden för vår tro. Det handlar inte bara om en ny uppfattning, för den nya uppfattningen ryms inte i vår grundläggande tro. Det är som ormens ifrågasättande av Guds ord i skapelseberättelsen "Har Gud verkligen sagt...". Och det kommer tillbaka om och om igen.
Niklas Piensoho har i Filadelfiakyrkan i Stockholm hållit en serie föredrag om "Brännande frågor", där han öppnar för alternativa tolkningar av texterna om äktenskap och homosexualitet i Bibeln, och han ställer frågan: ”Är det tidsandan som håller på att äta sig in, är det sekulariseringen som tar oss? Eller är det den helige Ande som ger oss lite mer klarhet och ljus?” (https://www.varldenidag.se/tro-och-liv-serie/alla-varianter-av-samkonad-sexualitet-asyftas-i-romarbrevet-1/repvkr!uQ03yaUlglrK91FXE@Fbw/)
Piensoho frågar alltså om vi omtolkar Bibeln på grund av tidsandan eller på grund av att den helige Ande ger oss mer klarhet och ljus.
Mitt svar är: För det första talar den Helige Ande aldrig emot Guds ord. För det andra tycker jag det hade varit mer trovärdigt om kyrkan hade presenterat dessa "nytolkningar" för hundra år sedan då samhället hade en helt annan syn på dessa frågor än vad man har idag.
Men idag när samhället totalt har ändrat uppfattning ser jag bara en ängslig kyrka som skyndar sig att anpassa sig till den uppfattning som för tillfället råder i samhället.
/PB
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar