22 dec. 2022

KAMPEN HÅRDNAR – Upp 17


Bibelläsning: Uppenbarelseboken 17

Läs bibeltexten här

"De skall strida mot Lammet, och Lammet skall besegra dem, tillsammans med de kallade, utvalda och troende, eftersom han är herrarnas Herre och konungarnas Konung." (Upp 17:14 FB)

Vilddjurets makt ökar. Jordens regeringschefer "överlämnar sin makt och myndighet åt vilddjuret" (vers 13). De har ställt "sin kungamakt i vilddjurets tjänst, till dess Guds ord går i uppfyllelse" (vers 17).

Men mitt i den eskalerande konflikten finns en förutsägelse om hur striden kommer att sluta. Lammet, tillsammans med de troende kommer att segra, eftersom han (Jesus) är herrarnas Herre och konungarnas konung (vers 14).

Här kommer de goda nyheterna. Du som är troende - du är med på det segrande laget! Även om det inte alltid ser ut så...

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Jesus är herrarnas Herre och konungarnas Konung (vers 14)

 


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

 

Översikt:
- Domen över den stora skökan
- Kampen mellan vilddjuret och Lammet

Kommentar:
Johannes får i en ny syn uppleva domen över Babylon. Babylon gestaltas av en kvinna som är berusad av blodet från Jesu vittnen (vers 6). Det talar om alla martyrer som får ge sitt liv under den Stora Vedermödan. I synen ser Johannes också alla dem som inte har sitt namn skrivet i Livets bok (vers 8).

Kvinnan bärs upp av vilddjuret med sju huvuden och tio horn. De sju huvudena är sju berg och sju kungar (vers 9). De tio hornen är tio kungar. De tio kungarna överlämnar sin makt och myndighet till vilddjuret (vers 13).

Vilddjuret, och de tio kungarna, strider mot Lammet och de utvalda troende (vers 14). Igen ser vi att det i himlen finns en räddad skara vid sidan av lammet (Jesus). De troende som finns i himlen under den stora vedermödan är förmodligen alla kristna som är med om uppryckelsen som föregår Vedermödan.

I striden som utbryter besegrar Lammet med sina trogna de tio hornen. Sedan vänder sig de tio hornen och vilddjuret mot kvinna (den stora staden) och förgör henne.

Till eftertanke:
- Då du läser Uppenbarelseboken, tror du att det beskriver något som har hänt, något som händer just nu, något som aldrig kommer att hända eller något som kommer att hända i framtiden? Kan budskapet tala in i flera tidsperioder?

Inga kommentarer: