9 okt. 2024

Det var då det...

 





Detta kunde man läsa på vår blogg för femton år sedan

Söndagsmorgon i Riga den 11 oktober 2009


Nu blev det helt plötsligt söndagsmorgon igen. Vad var det egentligen som hände under veckan som gick?

Veckan som gick blev Barack Obama fredspristagare. Både oväntat och oförtjänt enligt många bedömare. 

Och i Lettland ökar orosmolnen över den ekonomiska situationen. Vår assistent har varit sjuk en period och skulle gå till kommunen som vanligt för att få sitt sjukbidrag. Kvinnan bakom disken förklarade att hon inte kunde få några pengar. Då vår assistent frågade varför var svaret att kommunen hade inte några pengar kvar.

I onsdags kväll medverkade Rut och jag i mötet på Riga 2 (Se bilden). Det är alltid spännande och utmanande att se människor som har fått sina liv förvandlade och som nu lever sitt liv på ett helt nytt sätt. Det är fantastiskt att se så många människor som utstrålar glädje. Människor som inte har någonting alls. Men samlingarna på Rigas andra kår är verkligen glädjefyllda tillställningar och välkomna avbrott från livet ute på parkbänkarna.

Igår gick vi en långpromenad på Jurmalastranden. Det var fortfarande människor som badade! De var inte många, men det är trots allt den tionde oktober.

Idag ska vi åka söderut. Först ska vi ha förmiddagsgudstjänst på kåren i Iecava. Vi har just ingått ett avtal med kommunen i Iecava om att vi varje vardag ska servera soppa till ett fyrtiotal av de allra fattigaste pensionärerna i Iecava, förutom till de vanliga soppköksgästerna som vi föder utan kommunens hjälp. Till förmiddagsgudstjänsten kommer förmodligen även kårledarna och rekryterna från Seda (två timmar nordost om Riga) och medverkar med vittnesbörd och sång. Rut kommer att predika om att ljuset är starkare än mörkret och vårt behov att ta emot Guds ljus i våra liv.

På eftermiddagen fortsätter vi ännu längre söderut och har eftermiddagsgudstjänst på kåren i Bauska. För en gångs skull ska vi ha en svensktalande tolk. Det känns ovant att predika på svenska. Jag kommer att predika om att Gud vill ta bort vår gamla identitet då den har misslyckats och ge oss ett nytt namn.

Under veckan som kommer har vi samling för alla officerare och institutionsföreståndare från hela Lettland.  Det blir ca trettio personer som kommer från hela landet och samlas i Riga. Vi har dessa samlingar varje månad och det är ett mycket viktigt tillfälle att träffa samtliga ledare.
Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: