13 okt. 2024

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 13 oktober

 




Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

 Då vi för några veckor sedan hade en bibelhelg för kåren i Bodö i Nordnorge anordnades det samtidigt ett release-party på Jeløy Folkehøgskole för en bok som Rut och jag har medverkat i. Det var "Frelsesarmeens historiske selskap" som hade arbetat med att få fram Jeløy Folkehøgskoles femtioåriga historia (Bild 1 är en bild av folkhögskolan i Norge). Rut och jag har skrivit varsitt kapitel i den boken.

Denna vecka fick vi ett mejl från "Selskapet" som frågade efter vår adress i Sverige för att skicka författarexemplar av boken till oss.

Vi hade också satt in några bilder i våra respektive artiklar. Vi har en bild på den unga familjen på Jelöy (Bild 2). Den yngste sonen, Stefan, var bara några veckor gammal då vi flyttade till Norge och på bilden är han cirka åtta år. Rut och jag var lärare på skolan större delen av 1980-talet, men det är en person på bilden som har varit lärare på skolan längre än vi. Vår mellanson Daniel var lärare på skolan från 2009? till 2022. 

Bild tre är min första årskull med bibellinjen på Jeløy. De flesta av eleverna är norrmän, men det finns en engelsman och en holländare bland eleverna. Efter denna årskull fick jag åtta nya årskullar.

Bild fyra är skolans Brass Band. Många av eleverna hade frälsningsarmébakgrund och vi lyckades få ihop ett brassband varje år. Många av eleverna på bilden var också med och spelade på kåren i Moss under skolåret. Varje år hade kåren en ny musikkår och en ny strängmusik. Andra kårer byter officerare men i Moss bytte man soldater varje år. Jag är ganska säker på att musikkåren på bilden var den största musikkåren under våra år på Jelöy. Nio kornetter, fem tromboner, tre som spelade euphonium och nio althorn!

Det ska bli spännande att se hur boken ser ut då den kommer.

I torsdags hade vi övning med musikkåren på Frälsningsarmén i Västerås. Vi har lånat in en soprankornettist från Borås för att hjälpa oss i en kommande spelning. Soprankornettisten heter Mikael och är den som står längst till vänster på bilden med "rödtröjorna" ovan (Bild 2; men nu har han blivit mer än 40 år äldre) .

Men nu är det söndag och vi ska gå på gudstjänst på Frälsningsarmén i Västerås. Det var en stund sedan sist eftersom vi har rest mycket i vår förkunnartjänst.

Efter gudstjänsten som börjar klockan 15:00 är det ekumenisk bön. En gång i månaden samlas vi från de olika församlingarna i Västerås och den här hösten är samlingarna på Frälsningsarmén. Jag har fått i uppgift att leda bönen för böneämnet "Världen", och det finns många saker som händer i världen just nu som vi bör bedja om. Jag kan tycka att världsläget nu påminner mycket om Jesu tal om den stora vedermödan som ska komma över världen innan Jesus kommer tillbaka (Matt 24).

Med önskan om en välsignad vecka i väntan på Jesu återkomst.
Peter Baronowsky

P.S. I morgon börjar vi en serie om förlåtelse på rupebas facebooksida. Vi kommer att lägga ut ett avsnitt varje dag i elva dagar. Missa inte det!

Inga kommentarer: