3 okt. 2024

PLANTERAD I ÖKNEN – Hes 19

 

Bibelläsning: Hesekiel 19
Läs bibeltexten här:
https://folkbibeln.it/?book=hes&chapter=19&verse=1

"Men den blev uppryckt i vrede och kastad till marken, östanvinden förtorkade dess frukt. De starka grenarna bröts av och vissnade, och elden förtärde dem.  Nu är den planterad i öknen, i ett torrt och törstande land".(Hes 19:12-13 FB)

Kapitlet är en allegorisk beskrivning av Israels fall och beskriver fångenskapen i Egypten och den babyloniska fångenskapen.

Klagosångens budskap är att en tidigare storhetstid inte är någon garanti för framtiden.

-Vår civilisation bygger på det kristna arvet, men den sanna tron har idag försvunnit i många sammanhang.

-Hungern efter gudsgemenskap drev fram de stora väckelserörelserna under slutet av1800-talet och början av 1900-talet. Idag är många av de kyrkorna bara ett skal med förtorkat trosinnehåll.

-Så kan det också vara med vår personliga erfarenhet. Den kan ha sprungit fram ur en intensiv frälsningsupplevelse, men idag kanske det endast finns kvar en kristendom till formen.

Vägen vidare kanske måste vara att vi på nytt upplever att vi är planterade i öknen och att törsten efter vatten och nytt liv driver oss tillbaka till Herren Jesus.
______________________________ 

Mannakorn att tugga på under dagen:
Den som törstar får komma... (Joh 7:37) 
______________________________

Innehåll kapitel 19:
Klagosång över Israel

Kommentar:
Hesekiel talar här i liknelser:
- Lejoninnan är Juda rike (vers 2)
- En av hennes ungar (Kung Joahas) blev bortförd till fångenskap i Egypten av farao Neko 609 f.Kr. (2 Krön 36:4).
- En annan av hennes ungar (kung Jojakim eller kung Sidkia) blev bortförd till fångenskap i Babel av Nebukadnessar (vers 5-9)

Till eftertanke:
Den sista delen av kapitlet handlar om Israel som ett förtorkat land som inte kan komma till liv igen. Men Gud hade andra planer. Det visade sig sedan att det fanns ett liv efter fångenskapen.
- På samma sätt kan man kanske uppleva livet i församlingen, eller sitt eget kristna liv, som torrt och livlöst. Men Gud har andra planer. Gud vill på nytt väcka upp sitt folk och föra dem ut i frihet.


Inga kommentarer: