16 jan. 2021

UTMANINGEN 16 jan - Esra 3

 


SITTA FAST I DET SOM VARIT

Bibelläsning: Esra 3
Läs bibeltexten här

"Hela folket jublade högt och prisade HERREN för att grunden till HERRENS hus var lagd. Men många av prästerna och leviterna och huvudmännen för familjerna, de gamla som hade sett det förra huset, grät högt när de såg grunden läggas till detta hus. Många andra jublade och var så glada att de ropade med hög röst. Man kunde inte skilja mellan det högljudda, glada jubelropet och folkets högljudda gråt, ty folket ropade så högt att ljudet hördes vida omkring." (Esra 3:11-13 FB)

Det var väckelse bland Guds folk. Det man bett om i så många år var äntligen verklighet. Efter många år i fångenskap fick man nu återvända till Jerusalem. Det var en stor festdag då grunden till det nya templet lades.


Men det fanns några som inte kunde glädja sig. Det var de som varit med om den förra väckelsen och sett det gamla templet.


Gud gör alltid nya saker. Gud gör inga repriser på det som en gång varit. Varje väckelse, sänd av Gud, kommer att mötas av negativa reaktioner av dem som tycker att Gud skulle ha gjort på ett annat sätt.


I Esra bok var det många som inte kunde vara med i glädjen och lovsången. De grät. De satt fast i det som en gång varit. De missade hela festen och glädjen över vad Gud gjorde den dagen. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig Herre att vara formbar i din hand idag och inte fastna i minnet på det du gjorde förr.
_________________
Innehåll:
-Vers 1-7

Offrandet börjar på nytt

-Vers 8-13

Grunden till det nya templet läggs

Kommentar:
Då den första gruppen kom tillbaka till Jerusalem var området befolkat av grupper från andra folk. Dessa var inte positiva att judarna nu skulle komma tillbaka och göra anspråk på mark där de nu bodde. Judarna å sin sida var rädda för folket i och omkring Jerusalem (vers 3).

Men judarna började inte med att bygga upp Jerusalems murar som hade varit det naturliga för att kunna försvara sig. Det första de byggde var altaret för att upprätta relationen till Gud. De var noga med att offra de föreskrivna offren och hålla Herrens högtider som var föreskrivna i Mose lag. Orsaken till att de hade blivit bortförda till fångenskapen i Babylon var att de övergivit Herren och satt sin lit andra saker. Nu ville de göra allt på rätt sätt. Det var som om de tänkte att muren kunde inte hjälpa dem om de inte hade ett rätt förhållande till Gud.

Till eftertanke:
Då man la grunden till Templet blandades jublet med gråten. De som hade varit med förr kunde inte känna igen sig i det nya. 

Varje ny väckelse utmanar de strukturer och former som formades i en tidigare väckelse. Vi har ofta en tendens att se varje ny väckelse som ett hot och en anklagelse på vårt sätt att fira gudstjänst och tillbe Gud. Men Gud gör inga repriser, han gör allting nytt.
-På vilka områden har du upplevt spänningen mellan förnyelse och traditionalism?

Det är inte Gud som ska anpassa sig till oss. Vi måste vara öppna och formbara i hans hans och be bönen: Hjälp mig Herre att vara formbar i din hand idag och inte fastna i minnet på det du gjorde förr.

Inga kommentarer: