17 jan. 2021

UTMANINGEN 17 jan - Esra 4

 

MOTSTÅND

Bibelläsning: Esra 4
Läs bibeltexten här

"Men folket i landet gjorde judarna modfällda så att de avskräcktes från att bygga vidare. De lejde män som motarbetade dem och gjorde deras planer om intet." (Esra 4:4-5 FB)

Då folket började återuppbygga Herrens tempel möttes de av motstånd på många olika fronter. Motståndarna gjorde allt för att göra de hemvändande judarna modfällda (vers 4).

De hyrde män för att göra judarnas planer om intet (vers 5).

De skrev flera brev till härskaren i Persien med anklagelser mot judarna (vers 6f).
Till slut upphörde arbetet på Guds hus (vers 24). I varje fall tillfälligt....

På samma sätt kan många kristna idag uppleva motstånd då de rör sig framåt i den andliga världen. Då de börjar att på nytt uppbygga Guds rike på jorden.

Motståndet kan komma i form av förtal eller öppet motstånd.

Då kan det vara viktigt att komma ihåg att motståndet är en naturlig del i den andliga kampen. Inga segrar vinns utan kamp. Motståndet kan till och med många gånger vara en bekräftelse på att man är på rätt väg. Det kan till och med vara så att bristen på motstånd kan vara ett tecken på att vi anpassat oss till den omgivande världens värderingar. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Motgångar gör oss beroende av Guds kraft.

__________________

Innehåll:
- Vers 1-5

Motståndarna ber att få vara med att bygga templet, men Serrubbabel och huvudmännen svarar att de ska bygga templet själva.

- Vers 6-24

Motståndet ökar och leder fram till att tempelbygget stoppas.

Kommentar:
Folket som bodde i och runt Jerusalem var ett blandfolk. Det bestod av folk från olika länder som hade deporterats till Nordriket efter att den assyriske kungen hade erövrat Nordriket. Dessa folk gifte sig med judar som hade lämnats kvar efter att många av judarna tvångsflyttades till Assyrierna. Många av dem hade senare flyttat söderut till Juda och Jerusalem. De var motståndare till att Templet skulle byggas.

Först erbjöd de sig att hjälpa till med byggandet för att få kunskap om judarnas planer och sabotera byggandet. De påstod att de också tillbad judarnas gud och det var säkert riktigt, men de tillbad samtidigt en mängd andra gudar. Serubbabel tackade nej till samarbetet (vers 2-3).

Sedan fick de genom falska anklagelser judarna att tappa modet och avskräckte dem från att bygga vidare. De lejde också män som hindrade deras planer (vers 4-5).

Till slut hindrade de judarna med våld och arbetet på Guds hus avbröts (vers 24).

Till eftertanke:
Besvikelse, missmod och fruktan ledde fram till att arbetet på Guds hus upphörde.
Så kan det vara med den kristna församlingen också idag. Även om vi inte möts av våld i vårt land idag, blir den kristna tron ofta förlöjligad i massmedia och på arbetsplatser.
-Hur reagerar vi kristna idag på det uttalade och outtalade motståndet idag?
-Vad drabbar oss mest? Besvikelse, missmod eller fruktan?


Inga kommentarer: