26 jan. 2021

UTMANINGEN 26 jan - Neh 3


SIDA VID SIDA

Bibelläsning: Nehemja 3
Läs bibeltexten här

"Vid sidan av dem arbetade..." (Neh 3:9 FB)

Nehemja 3 är en översikt över dem som arbetade med att bygga upp Jerusalems murar. Kapitlet går runt hela muren och beskriver vem som arbetar var.

Arton gånger i kapitlet kommer samma budskap tillbaka, uttryckt i olika former: "Vid sidan av...", "Efter dem kom...", "Bredvid dem..."
Det fick inte finnas några luckor. Det hjälper inte om muren är stark på ett ställe om den ligger öppen för fienderna ett annat ställe. Vi behöver varandra. Vi får stå "Vid sidan" av varandra.

Det hjälper inte om det finns en stark "superkristen". Kristi kropp består inte av en enda lem, utan av många och vi behöver varandra.

Varje del är viktig. Det är bara du som kan bygga på "ditt" frontavsnitt. Om inte "Din" del är hel riskerar hela kroppen att skadas. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att identifiera och ta ansvar för min del av "muren". Hjälp mig att stötta, och ta emot stöd av mina närmaste "med-lemmar" i Kristi kropp.

_______________

Innehåll:
Uppräkning av alla dem som var med att bygga upp Jerusalems murar på nytt.

Kommentar:
Organisationen och fördelningen av arbetsuppgifter vid byggandet av Jerusalems murar vittnar om ett klokt ledarskap. Man arbetade på ca fyrtio olika sektioner samtidigt. Nehemja nämns inte i detta kapitel, men det är förmodligen hans organisationsförmåga som ligger bakom arbetsfördelningen.

Det nämns i två verser att byggarna arbetade närmast sitt eget hus (vers 29+30). Det fanns två fördelar med detta. Dels sparade man tid då man inte behövde transportera sina verktyg långa sträckor vid varje arbetspass, dels var det ett egenintresse för de som byggde att muren nära deras hus var stark och välbyggd. Men samtidigt fanns det också ett gemensamt intresse. Det hjälper inte hur stark jag bygger min del av muren om muren vid sidan av min del är svag.

Till eftertanke:
Alla byggarna byggde på samma mur, men var och en hade ansvar för sitt område.
- Jämför uppbyggande av Jerusalems mur med uppbyggande av Kristi kropp i Nya Testamentet. Läs 1 Kor 12:12-27 och fråga Gud vad som är din plats, uppgift i församlingen.
- Vilka är dina närmaste "med-lemmar" i Kristi kropp?

Hjälp mig att identifiera och ta ansvar för min del av "muren". Hjälp mig att stötta, och ta emot stöd av mina närmaste "med-lemmar" i Kristi kropp.

Inga kommentarer: