23 jan. 2021

UTMANINGEN 23 jan - Esra 10


OMSTART

Bibelläsning: Esra 10
Läs bibeltexten här

"Men bekänn nu inför Herren, era fäders Gud, och gör hans vilja" (Esra 10:11 FB)

Esra ligger gråtande inför Herren och ber och bekänner (vers 1). Folket hade varit otrogna mot Gud (vers 2). De inser det, bekänner det och vill börja på nytt med att göra hans vilja (vers 11).

Vi behöver också utvärdera våra liv inför Herren. Många gånger finner vi att vi inte levt som vi borde. Men det finns alltid möjlighet för en ny start. Vi får göra som folket i Esra 10:
-bekänna
-be om förlåtelse och ta emot förlåtelse
-starta på nytt med viljeinriktningen att göra Guds vilja.

Det finns alltid en möjlighet till en omstart då allt inte har blivit som jag hade hoppats. Jeremia skriver om krukmakaren "Och kärlet som han höll på att göra misslyckades i hans hand. Då började han om...." (Jer 18:4)

- Mannakorn att tugga på under dagen:  Tack att det finns en omstart. Jag får börja om här och nu.
___________________

Innehåll kapitel 10:
Esra, tillsammans med folket, bekänner sin synd och sluter en ny pakt med Gud.
Uppräkning av de män som tagit främmande hustrur.

Kommentar:
Gud hade förbjudit judarna att ingå äktenskap med kvinnor från de omgivande folken. I Nordriket Israel var det många som hade förlorat både sin andliga och fysiska identitet genom alla blandäktenskap. Om de som ingått blandäktenskap inte ångrade sin synd och skilde sig från kvinnorna från de andra folken skulle säkert Sydriket Juda möta samma öde som Nordriket.

Bland dem som ingått blandäktenskap fanns det både präster, leviter och vanligt folk, men de var ändå en begränsad grupp av folket. Det berörde 119 familjer av totalt ca 29.000 familjer.

Till eftertanke:
- Vad kan vi lära av detta?
Framförallt kan vi lära att vi måste ta allvarligt på synden i våra liv. Det hade förmodligen börjat med att någon av judarna tog sig en hustru från de främmande folken. De övriga reagerade säkert på något sätt men efterhand blev det mer och mer vanligt och ju vanligare det blev började säkert många resonera och säga "det är väl inte så farligt" eller "alla gör ju det".

Synden har en benägenhet att smyga sig på oss, och om vi inte är vaksamma flyttas gränser och blir vi fångade av synden. Jakob skriver "När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död" (Jak 1:15).

Synden börjar ofta med att vi ifrågasätter Guds Ord "Har Gud verkligen sagt" (1 Mos 3:1).

Sensmoral:
Akta dig för synden! Men när du syndar finns det alltid en väg tillbaka: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9).

 

Inga kommentarer: