22 jan. 2021

UTMANINGEN 22 jan - Esra 9


"VI HAR JU ÖVERGETT DINA BUD"

Bibelläsning: Esra 9
Läs bibeltexten här

"Vad skall vi nu säga, vår Gud, om allt detta? Vi har ju övergett dina bud"
(Esra 9: 10 FB)

Esra blev förskräckt då han förstod att folket hade blandat sig med de kringliggande folken (vers 2). Esra kommer inför Herren och bekänner att folket har övergett Guds ord (vers 10).


Kyrkan av idag har en tendens att blanda in främmande läror och uttryckssätt i kyrkans liv. Man ser ofta kyrkor annonsera om meditationsformer med utgångspunkt i österns religioner. Det verkar som om det inte vore nog att tillbe Gud, utan man måste dessutom blanda in andra former för religion för att kompensera bristerna i den kristna tron.


Kyrkan av idag har på många sätt övergett tron på Guds ord och väljer ofta att gå helt andra vägar än dem som Herren givit oss i sitt ord.


Esra blev förskräckt och skämdes inför Gud då han såg folkets avfall. Hur reagerar du på vår tids avfall? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hur reagerar jag på kyrkans (=vårt) avfall från Guds ord idag?
_____________

Innehåll:
Då Esra förstod att många av judarna hade avfallit från Guds ord, samlade sig de som fruktade Israels Guds ord.
Esra faller på knä och sträcker ut sina händer till Herren och ber för sig själv och för folket.

Kommentar:
Äktenskap med avgudadyrkande folk var strängt förbjudet i Mose lag (5 Mos 7:3-4). Orsaken till detta var att Guds folk då skulle börja dyrka avgudarna, vilket också skedde och som blev ett återkommande problem i Israels historia.

Då Esra förstod hur folket hade brutit mot Guds lag faller han på knä och ber till Gud (vers 5). Esras reaktion visar hur allvarligt han, och även Gud, ser på synden. Esra gör sig delaktig i folkets synd, medveten om han själv inte är fri från synd. Han ber "Vi har ju övergett dina bud" (vers 10).

Till eftertanke:
En del synder kanske är mer synliga än andra. Esra var medveten om sin egen synd även om han inte hade brutit mot Guds lag på samma sätt som inbyggarna i Jerusalem. Men även om dina synder inte är synliga för alla finns det synd i ditt liv. Den synden måste du ta på allvar och be om Guds förlåtelse och rening (1 Joh 1:9).
- Du kan nu t.ex. skriva en lista på de synder du vill be om förlåtelse för och lägga fram den för dig själv och Gud.

Inga kommentarer: