29 jan. 2021

UTMANINGEN 29 jan - Neh 6


STYRK MINA HÄNDER

Bibelläsning: Nehemja 6
Läs bibeltexten här

"När alla våra fiender hörde detta och alla folken runt omkring oss såg det, kände de sig helt vanmäktiga. De förstod att detta arbete var vår Guds verk"  (Neh 6:16 FB)

På nytt läggs det planer på att stoppa byggandet av Jerusalems murar. Dels genom att försöka få folket att tappa modet och dels genom att helt enkelt döda Nehemja.

Men Nehemja söker styrka hos Herren och ber att Herren ska styrka hans händer (vers 9).

Till slut står muren färdig! Men muren tas inte som ett tecken på Nehemjas skicklighet utan som en demonstration av Guds kraft. Då fienderna såg det kände de sig helt vanmäktiga (vers 16).

Vi har ibland så lätt att tro att allt beror på oss. Och då det går bra tar vi gärna åt oss äran. Men då Herren griper in och utför sitt verk får vi bara stå där med förundran, tillsammans med motståndarna! "De förstod att detta arbete var vår Guds verk".

- Mannakorn att tugga på under dagen: Herre styrk mina händer och hjälp mig att utföra ditt verk och inte mitt eget.

________________

Innehåll:
Nehemja möter motstånd. Motståndarna försöker skrämma Nehemja med sina ord och falska profeter.  (vers 1-14)
Arbetet att uppbygga Jerusalems murar fullbordas. (Vers 7-19)

Kommentar:
Arbetet på att bygga Jerusalems murar började bli färdigt. Motståndarna som hade försökt stoppa byggande började bli desperata:

1/ De skickade fem gånger en inbjudan till Nehemja att komma till Onos dal för ett sammanträde (vers 2-5). Onos dal ligger ca 4 mil nordväst om Jerusalem och resan dit skulle ge rika tillfällen för ett bakhåll där man kunde döda Nehemja.

2/ De spred falska rykten om att Nehemja tänkte göra uppror och utropa sig själv till kung (vers 6-8).

3/ De lejde Shemaja, som Nehemja räknade som en vän, att säga att man planerade att döda Nehemja och att det därför var bäst att Nehemja gömde sig i Templet och stängde dörrarna för att skydda sig. Enligt lagen var det bara präster och leviter som hade tillträde till templet och om någon obehörig gick in i Templet skulle han dödas (4 Mos 18:7).

Mitt i berättelsen om alla hot mot Nehemja skickar Nehemja som vanligt upp en "Blixtbön" till Gud: "Tänk, min Gud, på Tobia och Sanballat efter deras gärningar, och på profetissan Noadja och de andra profeterna som vill skrämma mig" (vers 14). Sedan fortsätter berättelsen och då muren blev färdig då förstod alla att detta var Guds verk (vers 16).

Till eftertanke:
"Alla förstod att det var Guds verk".
Vi har ibland så lätt att tro att allt beror på oss själva. Och då det går bra tar vi gärna åt oss äran. Men då Herren griper in och utför sitt verk får vi bara stå där med förundran, tillsammans med motståndarna! "De förstod att detta arbete var vår Guds verk".
-
Då kan det vara på sin plats att vi ber bönen "Herre hjälp mig att utföra ditt verk och inte mitt eget".

Inga kommentarer: