27 jan. 2021

UTMANINGEN 27 jan - Neh 4


MOTSTÅND

Bibelläsning: Nehemja 4
Läs bibeltexten här

"De som byggde på muren och de som lastade på och bar bördor gjorde sitt arbete med ena handen och i den andra höll de vapnet" (Neh 4:17 FB)

De som vände hem från fångenskapen i Babylon hade satt igång med att bygga upp Jerusalems murar. Men efterhand mötte de motstånd. De blev hånade (vers 1) och motståndarna gjorde planer på att döda dem (vers 11). Motståndarna sa "Skall de kunna ge liv åt stenarna i grushögarna där de ligger förbrända?" (vers 2). Det är kanske på det sättet många ser på Guds församling idag.


Vad skulle judarna göra? Skulle de fortsätta att bygga eller förbereda sig för att försvara sig?
De gjorde båda sakerna! Med ena handen utförde de arbetet och med den andra höll de vapnet, vilket i de flesta fall var ett svärd. I Nya Testamentet betecknas Guds ord med ett svärd.

Då vi bygger Guds rike här på jorden kommer vi också att möta motstånd. Vi måste ha fokus inställt på två områden: arbetet som måste göras (den ena handen) och förbindelsen med och beroendet av Gud och Guds ord (den andra handen). 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud kan ge liv åt stenarna i grushögarna där de ligger. "Låt er själva som levande stenar byggas upp till ett andligt hus..." (1 Pet 2:5)

__________________

Innehåll:
Judarna får möta hån och motstånd då de bygger Jerusalems mur.

Nehemja ger folket nytt mod. Han säger "Var inte rädda för dem...", och han organiserar försvaret av byggnadsarbetena.

Kommentar:
På nytt möter judarna motstånd. De möttes av hån (vers 3) och motståndarna planerade att anfalla de som arbetade på muren (vers 8). 

Hur skulle judarna möta hotet? Skulle de be till Gud om hjälp eller skulle de bygga upp en plan hur de skulle möta det planerade anfallet? De gjorde både-och: "Då bad vi till vår Gud och satte ut vakt mot dem dag och natt för att skydda oss mot dem" (vers 9).

I detta kapitel ser vi igen hur nära Nehemja har till bönen mitt i vardagen. Han berättar om hur motståndarna hånar dem och mitt i berättelsen sänder han upp en bön till Gud: "Hör, vår Gud, hur föraktade vi är...." (vers 4). Sedan fortsätter berättelsen.

Till eftertanke:
Jesus pekar också på att vår kamp utkämpas på två fronter:
1/ I bön till Gud. "Gå in i din kammare..." (Matt 6:6)
2/ I mötet med andra människor "Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar" (Matt 28:19).
Benediktinmunkarna sammanfattade dessa två i mottot "Bed och arbeta"

- Hur förhåller det sig i mitt liv mellan balansen mellan att "Gå in" och "Gå ut"?

Inga kommentarer: