18 jan. 2021

UTMANINGEN 18 jan - Esra 5

 

EN VÄG VIDARE

Bibelläsning: Esra 5
Läs bibeltexten här

 "Guds öga vakade över judarnas äldste, så att man inte kunde lägga något hinder i vägen för dem" (Esra 5:5 FB)

Kapitel 4 avslutas med att arbetet på Guds hus fick upphöra på grund av motståndet.

Kapitel 5 börjar med ett profetiskt budskap (vers 1) som gav folket nytt mod att börja bygga igen (vers 2).

De yttre förhållandena hade inte förändrats. Motståndet fanns fortfarande kvar. Motståndarna ifrågasatte arbetet på Guds hus (vers 3).

Men folket fortsatte att bygga Guds hus efter att tagit emot Guds direktiv och Gud vakade över arbetet så alla planer att hindra arbetet grusades.

Gud kan öppna en väg även om det kan se omöjligt ut. Gud öppnar vägen, men vi måste gå den. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud öppnar vägen, men vi måste gå den.

_________________

Innehåll:
- Serubbabel började på nytt bygga på templet och Guds profeter hjälpte honom (vers 2).

- Sändebud kommer från Babylon och och frågar vem som gett dem tillstånd att bygga templet (vers 3).

- Serubbabel talade om att det var kungen i Babylon, Koresh, som gett dem detta uppdrag och att de också fått ta med sig de guldföremål som hade förts bort till Babylon. Sändebuden sände då brev till kungen i Babylon och frågade om detta var riktigt och hur de skulle agera vidare (vers 7-17).

Kommentar:
I Esra 1:1 står det att Koresh var kung i Persien och i detta kapitel vers 13 att Koresh var kung i Babel. Koresh var kung över både Persien och Babel. Det var då han erövrade Babel som han gav befallning om att judarna fick resa hem och bygga upp Guds Tempel.

Orsaken till att man nu återupptog arbetet med att bygga Guds Tempel, var att profeterna kom och talade tro till folket. Folkets missmod förbyttes till mod.

Profeten Haggai klagar på att folket bor i fina hus medan Guds hus ligger i ruiner. Haggai försäkrade folket att Gud är med dem. Detta väckte iver hos folket så att de började bygga på Guds Tempel igen (Haggai kapitel 1).

Profeten Sakarja talar till folket om att orsaken till deras nuvarande situation var att man inte hade lyssnat på Gud och inte hade brytt sig om honom (Sak 1:4). I Sak 6:11-15 profeterar Sakarja om det nya kommande Templet. Profetian om det nya templet är samtidigt en profetia om den kommande telningen, Messias, Jesus Kristus.

Till eftertanke:
Profeternas ord väckte nytt hopp i folket. Ingenting hade förändrats i de yttre förhållandena men nu kunde de sätta igång tempelbygget igen. Hopp frigör energi till att handla.

- Fundera över uttrycket "Hopp frigör energi till att handla"

Gud kan öppna en väg även om det kan se omöjligt ut. Gud öppnar vägen, men vi måste gå den.
- Fundera över uttrycket
"Gud öppnar vägen, men vi måste gå den."
- Har du egna erfarenheter av detta



Inga kommentarer: