30 jan. 2021

UTMANINGEN 30 jan - Neh 7


FRUKTA GUD

Bibelläsning: Nehemja 7
Läs bibeltexten här

"Till befälhavare över Jerusalem satte jag min bror Hanani och även Hananja, befälhavaren i borgen, ty denne var en pålitlig man och fruktade Gud mer än de flesta"
(Neh 7:2)

Jerusalems murar var nu färdigbyggda. Nu gällde det att behålla det man åstadkommit. Nehemja behövde män som han kunde lita på som kunde ansvara för försvaret av muren. Hananja, var en av dem som fick det ansvaret.

Hans kvalifikationer för uppdraget var:
1/ ...att han var pålitlig
2/ ...att han fruktade Gud mer än de flesta

Sådana människor behövs även idag.

Vi behöver människor som vi kan lita på. Och de människor som verkligen kan uträtta något i Guds rike är de människor som fruktar Gud, de som har en levande relation till Herren. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill att mitt liv ska vara präglat av trofasthet och gudsfruktan.

_____________________
Innehåll:
Muren är färdig.
Organisation av försvaret av muren.
Lista på alla dem som hade kommit tillbaka till Jerusalem från fångenskapen i Babel.

Kommentar:
Släktregistret som vi finner i Nehemja 7 var troligen det som Esra hade upprättat (Esra 2). Släktregistren var viktiga för alla judar. Genom dem kunde släktskapet med Guds folk fastställas. De präster, vars namn man inte kunde finna i släktregistren, ansågs som orena och avstängdes från prästämbetet (vers 64). Men namn kunde ha fallit bort i ett släktregister och därför kunde en präst pröva den avstängde med Urim och Tummin innan han kunde återinträda i tjänst (vers 65).

Urim och Tummin var två stenar som bars i översteprästens bröstsköld och som användes för att söka Guds vilja genom att kasta lott (2 Mos 28:30).

Vid tillsättandet av ledare valde Nehemja en person som var pålitlig och som fruktade Gud mer än de flesta (vers 2). Det är viktiga egenskaper för en ledare även idag.

Till eftertanke:
- Om du skulle bedöma dig själv (inte andra) i egenskaperna pålitlighet och gudsfruktan, vad skulle du få som resultat?
- Vad lägger du i ordet Gudsfruktan?

Inga kommentarer: