8 juli 2021

I vems fotspår vandrar jag?


 - Olof Edsinger på Svenska Evangeliska Alliansens hemsida -
Det är inne att vara en följare. Ja, ännu mer inne är det förstås att själv ha en stor följarskara – om det nu är på Facebook eller Instagram eller Youtube. De personer som har riktigt många följare i sociala medier blir krönta med den åtråvärda titeln influencer, och få titlar har visat sig så användbara som denna. En influencer med många följare får inte bara njuta av sin egen lyskraft – i många fall kan han eller hon också tjäna pengar på sitt kändisskap. Grova pengar. Var och varannan ungdom går i dag omkring och drömmer om att få det Stora Genombrottet på YouTube.

Även inom kyrkan är vi bekanta med detta fenomen. Inte så ofta med de höga inkomsterna, även om det finns exempel också på detta. Men influencers står att finna även i våra kristna församlingar, och till stor del måste ju det här vara att betrakta som ofrånkomligt – och i många fall till och med som bra. Även Bibeln talar trots allt om kallelsen att påverka sin omgivning i rätt riktning. Ja, faktum är att den uppmuntrar oss alla att ta rygg på individer som är värda att inspireras av. ”Följ mitt exempel liksom jag följer Kristi exempel”, skriver Paulus (1 Kor 11:1)

Även ledare är syndare
Men genom historien har vi också gång på gång fått se att långt ifrån alla människor är lika efterföljansvärda som aposteln Paulus. Inte ens personer som haft en stark och erkänd status som andliga ledare i församlingen har gått i mål på ett sätt som varit önskvärt. Bara de senaste åren har vi sett ett antal framträdande ledare i den globala kyrkan som solkat ned sina tidigare goda rykten. Och som så ofta förr är det på sexualitetens område de har brustit.

Läs mer här:  https://www.sea.nu/i-vems-spar-vandrar-jag/

Inga kommentarer: