29 juli 2021

UTMANINGEN 29 juli - Jer 11

 

HÖR!

Bibelläsning: Jeremia 11
Läs bibeltexten här

"Men de lyssnade inte och vände inte örat till utan följde var och en sitt onda och hårda hjärta."  (Jer 11:8 FB)

Gång på gång möts vi av uppmaningen "hör" i detta kapitel (vers 2, 4, 7, 10). Gud talar ständigt med sitt folk. Men folket verkar inte alls vilja höra vad Gud säger. De följer hellre sina egna tankar (vers 8).


Det är viktigt att lyssna till Guds röst, men det räcker inte med att höra. Herren förväntar sig också att vi ska lyda och göra det som Herren säger till oss (vers 3). "Hör min röst och gör allt som jag har befallt" (vers 4) säger Herren genom profeten.


- Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Herren till mig idag? Vad vill Herren att jag ska göra idag?  Hör!

___________________

Innehåll:
Guds folk har brutit förbundet med Herren (vers 1-17)
Mordhot mot profeten (vers 18-23)

Kommentar:
Gud uppmanar Jeremia att påminna folket om hur Herren har räddat folket ut ur svåra situationer då de vänt sig till honom och hur folket råkat ut för olyckor då de vänt sig bort från Honom (vers 1-8).

Josia hade avskaffat avgudadyrkan i landet (2 Kung 23), men invånarna i Juda och Jerusalem hade brutit förbundet mot Herren och gått tillbaka till avgudarna (vers 9-10). Då nu olyckan kommer att drabba Juda och Jerusalem, kommer folket att ropa till sina avgudar men de kommer inte att kunna rädda dem (vers 9-10).

Herren uppenbarar också för Jeremia att det finns planer på att döda honom. Jeremia ser sig själv som ett oskyldigt lamm som förs bort för att slaktas (vers 9-10). Jeremia är här en förebild på Messias (Jes 53:7). Männen från Anatot, Jeremias hemby, säger "Profetera inte i Herrens namn, om du inte vill dö" (vers 21).

Till eftertanke:
Den som
i Guds namn profeterar mot synden som breder ut sig i landet kommer alltid att möta motstånd och förföljelse.
- Är jag villig att vara en sanningssägare då alla andra ropar "Allt är väl"?

Inga kommentarer: