11 juli 2021

Tidig söndagsmorgon i Västerås 11 juli

 

Veckorevy från min höst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen!
Den gångna veckan har det handlat mycket om familjen. I måndags kväll hade vi middag för tre unga män. Äldste sonens äldste son studerar i Eskilstuna och kom till Västerås med tåg. Äldste sonens näst äldsta son studerar i Stockholm och jobbar extra på yngste sonens firma. De två kom med bil från Stockholm. Det blev en fin kväll tillsammans och det var länge sedan vi kunde samlas fem personer på middag. Coronarestriktionerna börjar avta och vi ber att pandomin ska "klinga ut" snart över hela jorden.

Tisdag morgon satte vi oss i bilen för att köra till Moss i Norge och hälsa på mellansonen med familj. Dem har vi inte kunna träffa på lång tid. Vi har inte kunnat resa in i Norge och de har inte kunnat resa ut från Norge. Då vi satte oss i biben var vi inte riktigt säkra på att vi skulle bli insläppta i Norge. Vi hade läst om minutiös gränskontroll och hur många fick vända vid gränsstationen. Men vi hade våra digitala Covidintyg som talade om att vi hade fått våra två vaccinationer så det borde gå.

Då vi närmade oss gränsen fick vi stå i kö en stund och förstod att kontroll pågick vid gränsstationer. Där kunde vi se många polisbilar och tullbilar. Vi observerade också att en del bilar fick åka vidare in i landet och en del fick köra till höger för ytterligare kontroller eller för avvisning. Då vi kom fram till en av tulltjänstemännen skannade han våra digitala pass, önskade oss en fortsatt trevlig resa och så fick vi köra in i Norge!

Vi trodde att vi nu var färdiga med gränskontroller, men så var det inte. Efter några kilometer såg vi att vi närmade oss ännu en kontroll. Vi såg att det var en ny bilkö. Vid kontrollplatsen såg vi att bilarna efter kontrollen fick köra antingen till vänster eller till höger. De som fick åka till vänster släpptes ut genom en trång passage upp på motorvägen igen för att åka vidare i frihet. De som körde till höger hamnade i en stillastående kö och vart de tog vägen efter den kön har vi ingen aning om. 

Jag vet inte varför, men situationen fick mig att tänka på ett återkommande tema i Jesu undervisning om sin återkomst. Då ska alla människor samlas inför honom. En del får gå åt höger och välkomnas in i himmelriket och en del får gå till vänster och inte komma in i himmelriket (du kan läsa det själv i Matteusevangeliet 25:31-46).

Efter den andra kontrollen av våra handlingar och vår identitet fick vi komma in i Norge och köra vidare för att träffa mellansonen med familj. Den yngste familjemedlemmen kunde antagligen inte minnas att han hade sett oss tidigare. Vi hade bara "träffats" och sett varandra på mobiltelefonerna. 

Den dagen vi var i Norge var dessutom näst äldsta dotterns nio-årsdag. Den firades med en resa till Oslo och en omgång på minigolfbanan (Se bilderna). På bild nr 1 ser vi yngsta barnbarnet fundera på hur han ska lägga upp strategin inför de avslutande banorna. På bild nummer 2 ser vi barnen i "Norge-familjen" tillsammans med sina farföräldrar.

Dagen efter körde vi till Stockholm för att hämta upp yngste sonen och dagen efter det köra till Höllviken i Skåne där sonens familj befinner sig under några sommarveckor. Där hann vi dessutom med att fira yngste sonens födelsedag.

Därefter körde vi hem till Västerås. Det blev många mil i bilen under veckan och två födelsedagar i två länder.

Nu är det tidig söndagsmorgon och snart dags för gudstjänsten som hålls på Djäkneberget i Västerås. Idag är det vi som ansvarar för mötesledningen.

Sedan är det dags för en ny vecka. Det kommer inte att bli speciellt mycket bilåkning för vår del under den veckan.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: