26 apr. 2022

KÄRLEKEN OCH GUDS ORD – Johannes 14


Bibelläsning: Johannesevangeliet 14
Läs bibeltexten här

"Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig." (Joh 14:21 FB) "Den som inte älskar mig håller inte fast vid mina ord." (Joh 14:24 FB)

Kärleken till Jesus är inte bara en känsla. Den tar sig också praktiska uttryck. Jesus definierar vem som älskar honom: Den som håller hans ord. Man kan inte älska Jesus om man samtidigt förnekar Guds ord.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Kärlek är inte bara en känsla, det är framför allt hur vi handlar mot den vi älskar. 

 

Översikt – Kommentar – Till eftertanke

 

Jesus ska komma tillbaka
I detta kapitel talar Jesus om att komma tillbaka på två olika sätt.
1. Jesus kommer tillbaka för att hämta sina lärjungar (vers 1-3). Här kommer Jesus inte tillbaka för att vara med oss här, utan för att hämta oss till ett annat ställe som han i förväg har förberett för oss. Här refererar Jesus säkert till det som vi brukar kalla uppryckelsen som beskrivs i 1 Tess 4:16-18.

2. Jesus kommer tillbaka till oss här på jorden på ett osynligt sätt (vers 18-19). Här talar Jesus om den helige Ande som kommer till oss på ett sätt som världen inte kan uppfatta, men som vi kan uppleva. 

Till eftertanke:
Vad tänker du inför Jesu återkomst? Är det något du överhuvudtaget tänker på? Fyller det dig med glädje eller fruktan? Bibelns budskap då den den talar om Jesu återkomst är "Trösta därför varandra med dessa ord" (1 Tess 4:18)

Det finns bara en väg till Fadern
Jesus är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom honom. (vers 6).

Till eftertanke:
Vad får detta för konsekvenser för människor i andra religioner? För dem som inte tagit emot Jesus? Vad får detta för konsekvenser för vår iver att missionera?

Samma gärningar
Jesus säger bestämt att de som tror på honom ska göra samma gärningar som Jesus gjorde då han gick här på jorden (vers 12).

Till eftertanke:
Om vi inte ser det hända idag, vad kan orsakerna till det vara?

Större gärningar
Vad menar Jesus med att vi ska göra större gärningar än han? (vers 12). Det kan kanske vara att vi kan leda människor till frälsning. Jesus verkade på jorden före korset och uppståndelsen, och vi kan idag ta emot frälsning genom Jesu fullbordade verk på korset. Jesus kunde ge mat till femtusen män, förutom kvinnor och barn, men lärjungarna fick se tretusen frälsta på den första pingstdagen.

Vem är det som älskar Jesus?
Jesus säger att tecknet på om vi verkligen älskar Jesus är att vi håller fast på vad Jesus har sagt (vers 21), och tecknet på att vi inte älskar honom är att vi inte håller fast vid Jesu ord (vers 24).
Till eftertanke:
På vilket sätt kan vi konkret visa att vi älskar Jesus? Ge några exempel.

Den helige Ande ska påminna oss
Jesus säger att den helige Ande ska lära oss allt och påminna oss om allt vad Jesus sagt oss (vers 26). Men vi kan inte bli påminda om något som vi inte har hört eller läst. Det betyder att om vi inte läser och begrundar Guds Ord, får den helige Ande inte något att påminna oss om.

Till eftertanke:
Vad får det för konsekvenser för min bibelläsning? Hur är min bibelläsning idag? Hur skulle jag önska att den skulle vara?

Min frid ger jag er
Jesus säger att han ger oss en annan slags frid än den som världen ger (vers 27).

Till eftertanke:
Vad är det för skillnad på den frid som världen ger och den fred som Jesus ger?

Inga kommentarer: