17 apr. 2022

UTMANINGEN - Psalm 47 och 48

 


"Lovsjung Gud, lovsjung! Lovsjung vår konung, lovsjung! Ty Gud är konung över hela jorden, lovsjung honom med en psalm. Gud är konung över hednafolken, Gud sitter på sin heliga tron." (Ps 47:7-9 FB)

I psalm 47 möter oss en stark uppmaning att lovsjunga Herren. Lovsången stiger upp till Guds tron. Men lovsången finns inte bara i himlen. Den skapar också resultat i den som lovsjunger.

Då vi ger vår lovsång till Gud händer det något i oss. Vi fokuserar på vem Herren är och inte på oss själva. Vi ställer oss i ett rätt förhållande till Herren. Han blir på tronen både i himlen och i våra hjärtan.

Mannakorn att tugga på under dagen: Lovsjung Gud, lovsjung!

Kommentar:
Psalmen är en uppmaning till alla människor att lovsjunga Gud (vers 2, 7, 8). Psalmen berättar också varför vi ska lovsjunga Gud: Han är konung över hela jorden (vers 3, 8), han är inte bara konung för judarna, han är en konung även för hednafolken (vers 9), det vill säga alla som inte är judar.

Psalmen kan tolkas som en messiansk psalm, som talar om den kommande Messias, Jesus Kristus. Dels att den kommande Messias ska vara Herre över hela jorden och att han har farit upp till himlen (vers 6).


PSALM 48 STOR ÄR HERREN

 Bibelläsning: Psalm 48

Läs bibeltexten här

"Stor är HERREN och högt prisad i vår Guds stad, på sitt heliga berg. Skönt höjer det sig, hela jordens fröjd, berget Sion längst upp i norr, den store konungens stad." (Ps 48:2-3 FB)

Detta är både en lovsång och en tacksägelsepsalm över befrielse för Guds stad, Jerusalem.

När psalmen skrevs bodde Herren i templet i Jerusalem. Idag bor han i nya tempel av kött och blod, som går omkring på två ben. ”Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er” (1 Kor 3:16 FB)

Vi får stämma in i lovsången och tacksägelsen över Herrens storhet och för att han befriar den som tar sin tillflykt till Honom.

Mannakorn att tugga på under dagen: Stor är Herren...

Kommentar:
Psalmen både börjar och slutar med lovsång till Gud och Guds heliga stad (vers 2-4 och 10-15).

Verserna däremellan talar om orsaken till denna lovprisning av Gud och den stora staden. Gud hade räddat Jerusalem från angripande fiendehärar (5-7). Tidigare hade de bara hört om Guds makt och hans gärningar, men nu fick de se med egna ögon hur Gud räddar sin stad Jerusalem och folket som bor där (vers 9).

Denna psalm sjöngs enligt vissa källor varje vecka i Templet som en påminnelse om Gud och vad han har gjort.

Inga kommentarer: