30 apr. 2022

Psalm 52 - VAR FINNS DIN TRYGGHET?

 


Bibelläsning: Psalm 52

Läs bibeltexten här

"Se, där är en man som ej gjorde Gud till sitt värn! Han litade på sin stora rikedom, han sökte styrka genom att roffa åt sig. Men jag är som ett grönskande olivträd i Guds hus. Jag förtröstar på Guds nåd, alltid och för evigt." (Ps 52:9-10 FB)

Här beskrivs två sätt att leva. Det ena sättet är att roffa åt sig (vers 9), skryta (vers 3), älska lögnen (vers 5) och att förlita sig på sin egen rikedom (vers 9). Det andra sättet är att leva i tacksägelse till Gud och hoppas på Gud (vers 11) och att alltid förtrösta på Guds nåd (vers 10)

Det första sättet liknas vid ett träd utan rötter. Uppryckt och utrotat (vers 7). Det andra sättet liknas vid ett grönskande olivträd (vers 10).

Hur lever du? Var finns din trygghet? I din egen förmåga och i dina egna tillgångar eller i hoppet och förtröstan på Guds nåd?

Mannakorn att tugga på under dagen:
Vem vill jag vara? Var finns min trygghet?

Kommentar:
Den här psalmen i en speciell situation. Kung Saul försöker få tag i David för att döda honom. I sin flykt kommer David till prästen Ahimelek i Nob. David får bröd att äta och utrustas med Goliats svärd som förvarades hos Ahimelek. Men Saul hade utsända spioner som rapporterade till Saul vad som hade hänt hos Ahimelek. Saul kallad Ahimelek och alla de andra prästerna från Nob till hovet och dödade allesammans (1 Sam 21+22). David är förtvivlad för att hans handlande ledde till oskyldiga människors liv.

Vers 3-9
Beskrivning av Saul och hans orättfärdiga liv. Han litade på sig själv och sin rikedom.

Vers 10-11
Beskrivning av David själv som en man som förtröstar på Gud.

Inga kommentarer: