13 okt. 2022

GUD TALAR – Hebreerbrevet 1


Bibelläsning: Hebreerbrevet 1
Läs bibeltexten här

"Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden." (Hebr 1:1-3)

Gud har talat många gånger på många sätt. Genom skapelsen, profeterna, historien och i mitt eget liv.

Men Gud har framför allt talet till oss genom Jesus. Om vi inte förstår alla texter i Bibeln och vad Gud vill säga till oss, får vi se på Jesus.

- Är det svårt att förstå vad Bibeln säger om kärlek, se på Jesus så bli det tydligt.

- Är det svårt att förstå vad Bibeln säger om omsorg, se på Jesus så bli det tydligt.

- Är det svårt att förstå vad Bibeln säger om att förlåta sina fiender, se på Jesus så bli det tydligt.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Hjälp mig, Jesus, att lära känna dig bättre.



ÖVERSIKT - KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE


ÖVERSIKT

v.1-3 Ett världshistoriskt panorama. Från skapelsen genom det gamla förbundet till Jesu fullbordade verk.
v.4-14 Jesus är större än änglarna 


KOMMENTAR

I de tre första verserna får vi en överblick över Guds handlande genom historien.


Skapelsen
(vers 2)
I begynnelsen skapade Gud …” (1 Mos 1:1) och i den skapelseakten finns också sonen aktivt med. Hebreerbrevet 1:2 säger att Gud skapade världen genom Sonen.

Gamla Testamentet (vers 1)
I det Gamla Testamentet uppenbaras Guds tilltal till människorna. Där uppenbarar Gud sig själv och han har talat ”många gånger och på många sätt” (vers 1). Gud har talat genom profeterna, men han har inte bara uppenbarat sig genom profeternas ord, utan också i direkt handling på det universella planet, det nationella planet och på det individuella planet.

En utstrålning av Guds väsen (vers 3)
För att ännu tydligare uppenbara sig för människorna sände Gud sin egen son som en människa. Om vi inte tidigare kunde förstå vad Gud menade då han talade om kärlek, så demonstrerade Jesus den kärleken så att vi kan förstå vad som finns i Guds hjärta. Jesus var ”en utstrålning av Guds härlighet”(vers 3). 

Korset och tronen (vers 3)
Panoramabilden slutar med resultatet av Jesu verk: Korset och tronen.

- Korset
Resultatet av Jesu död på korset är att vi kan få ta emot förlåtelse för våra synder och bli frälsta. Jesus, Guds offerlamm, gav sitt liv för att vi skulle få evigt liv och genom hans blod har vi förlåtelse och rening för våra synder (1 Joh 1:7-9)

- Tronen

Jesu upphöjelse till Faderns högra sida (vers 3). Jesus på korset är garantin för förlåtelsen och frälsningen. Jesus på tronen är garantin för den Helige Andes kraft som blev utgjuten på pingstdagen. Apostlagärningarnas författare förklarar undret på pingstdagen med orden ”Gud har upphöjt honom med sin högra hand, och sedan han enligt löftet tagit emot den heliga anden av Fadern har han nu utgjutit den, så som ni här ser och hör” (Apg 2:33)

Korset och tronen är centrala i Jesu verksamhet. Redan då Jesus presenteras första gången offentligt av Johannes döparen talas det om vem Jesus är och varför han kom.
- Korset: ”Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: "Där är Guds lamm som tar bort världens synd.” (Joh 1:29)
- Tronen: "Den som du ser Anden komma ner och stanna över, han är den som döper med helig ande." (Jesus på tronen. Joh 1:33).

Korset och tronen var de två uppdrag som Jesus kom till jorden för att utföra. De sammanfattas också i Frälsningsarméns motto "Blod och Eld". Blodet talar om Jesu död på korset, och elden talar om den helige Andes utgjutande då Jesus återvände till tronen på Faderns högra sida.

Jesus och änglarna (vers 4-14)
För många judekristna var Jesus något mer än en människa, men eftersom han gick omkring som en vanlig människa kunde han ju inte vara Gud själv. 

Så istället för att vara ”sann Gud och sann människa,” så blev Jesus för många varken sann människa eller sann Gud utan någonting mittemellan, kanske en ängel. Det är därför som Hebreerbrevets författare lägger så mycket energi i kapitel ett och två på att visa att Jesus inte var en ängel utan stod långt högre än änglarna. 

 

TILL EFTERTANKE OCH SAMTAL

1. På vilka sätt uppenbarade sig Gud i det Gamla Testamentet

2. På vilka sätt talar Gud till oss i dag?

3. Studera bibelhänvisningarna under avsnittet ”Korset och tronen.” På vilka sätt kan Jesu korsfästelse och upphöjelse påverka våra liv i dag?

4. Jesus var en utstrålning av Guds härlighet. 2 Kor 3:18 säger att då vi umgås med Jesus förvandlas vi till samma avbild. Vad menas med det och hur kan det fungera?

6. På vilka punkter jämförs Jesus och änglarna i verserna 4-14?

7. Har vi också lätt att göra Jesus mindre än han egentligen är? På vilka sätt?

Vers för eftertanke och memorering: ”Han…bär upp allt med kraften i sitt ord” (vers 3)

Inga kommentarer: