9 okt. 2022

UTMANINGEN: Psalm 121 och 122


Psalm 121 - VAR KAN MAN FÅ HJÄLP?

Bibelläsning: Psalm 121
Läs bibeltexten här

"Jag lyfter mina ögon upp till bergen. Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från HERREN, som har gjort himmel och jord." (Ps 121:1-2 FB)

Psalmförfattaren behöver hjälp. Han ser sig omkring och frågar sig var han ska kunna få denna hjälp. Och då han lyfter sin blick och ser upp mot bergen förstår han att den ende som har makt att hjälpa honom, är den som har skapat bergen och allt som finns på jorden.

Det fantastiska är att han, skaparen som har skapat allt detta bryr sig om mig som bara är en liten obetydlig människa bland alla miljarder andra människor. Och han är den
-som inte kommer att låta din fot vackla (vers 3)
-som är ditt skydd (vers 5)
-som skall bevara dig från allt ont (vers 7)
-som skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid (vers 8) 

Mannakorn att tugga på under dagen: Min hjälp kommer från Herren.

Kommentar:
Psalmen är förmodligen skriven av David. I vers 1-2 uttrycker David sin förtröstan på att han får sin hjälp från Herren (skriven i jag-form). I vers 3-8 försäkrar David att denna hjälp är tillgänglig för alla andra (skriven i du-form).

Att lyfta blicken betyder att vi flyttar vår uppmärksamhet från alla motgångar och problem och ser upp till honom som vill och kan hjälpa oss. Jesus uppmanar också sina lärjungar att lyfta sina huvuden då de står inför orostider ”Men när det här börjar hända, så räta på er och lyft era huvuden, för er befrielse närmar sig” (Luk 21:28).


Psalm 122 - GLÄDJEN ATT FÅ GÅ TILL HERRENS HUS 

Bibelläsning: Psalm 122
Läs bibeltexten här

”Jag blev glad när man sade till mig: ”Vi skall gå till Herrens hus”. (Ps 122:1 FB)

Psalmen beskriver glädjen över att få gå till Jerusalem och till Herrens hus. Man kan ana att författaren är fylld av förväntan inför det som ska möta där. Psalmen önskar frid över Jerusalem och välgångsönskningar över alla som älskar Jerusalem (vers 6).

Vilken känsla har jag inför det ”Herrens hus” där jag hör hemma? Blir jag fylld av glädje då det börjar bli dags att gå till söndagens gudstjänst? Ber jag om framgång för min kår/församling?

Mannakorn att tugga på under dagen: Gode Gud fyll mig med förväntan och glädje inför att gå till ditt hus.

Kommentar:
Psalmen är en pilgrimssång av David. Det var först under Davids tid som Jerusalem blev Guds stad, ett centrum för tillbedjan. Det var dit Israels stammar vallfärdade till de tre stora högtiderna i Israel. Det var också där man planerade för Guds Tempel som skulle byggas av Davids son Salomo.

Då vi läser eller sjunger denna psalm kan vi också tänka in Guds folks vandring mot det ”himmelska Jerusalem” (Upp 21).

Inga kommentarer: