23 okt. 2022

UTMANINGEN Psalm 127 och 128


Psalm 127 - HUSBYGGET

Bibelläsning: Psalm 127
Läs bibeltexten här

"Om inte Herren bygger huset är arbetarnas möda förgäves. Om Herren inte bevakar staden vaktar väktaren förgäves" (Ps 127: 1 FB) 
 
Allt är beroende av Herrens välsignelse. Vi kan försöka utföra Gud verk med våra egna resurser. Vi kan planera och kalkylera och hoppas. Men om det inte är Herren som bygger huset är allt arbetet förgäves.
 
Det hjälper inte hur mycket vi arbetar. Vi kan gå upp tidigt och gå sent till sängs och slita hela dagarna (vers 2). Men utan Herrens välsignelse blir det inget resultat.
  
Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus säger: ”utan mig kan ni ingenting göra" (Joh 15: 5)

Kommentar:
En psalm av Davids son Salomo som betonar vårt beroende av Gud. Inga mänskliga ansträngningar kan ersätta Guds välsignelse.

Samma tanke återkommer i 1 Kor 3:6-7, flera människors arbete kan ha betydelse, men det är Gud som ger växten.


Psalm 128 - ATT VANDRA PÅ HERRENS VÄGAR

Bibelläsning: Psalm 128
Läs bibeltexten här

"Salig är var och en som fruktar Herren och vandrar på hans vägar" (Ps 128:1 FB).

Psalmen slår fast att det finns en speciell välsignelse förknippad med att få gå på Herrens vägar. Det är en välsignelse som gäller alla livets aspekter, både i arbete (vers 3) och i familjeliv (vers 3+6).

Vi gör många olika val i livet. En del val är livsavgörande, andra val är av mer kortsiktig natur. Om vi vill leva ett välsignat liv måste vi söka Herrens ledning och hans vilja i både stora och små val.

Mannakorn att tugga på under dagen: Att vandra på Herrens vägar – Vad innebär det för mig idag?

Kommentar:
Psalmen innehåller löften för var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar (vers 1). Löftena gäller både för arbetet (vers 2) och för familjelivet (vers 3). Löftet upprepas i vers 4.

Psalmen avslutas med en bön om Guds välsignelse, lycka och välgång för framtiden och välsignelsen att få se barnbarn (vers 5-6).

Inga kommentarer: