8 okt. 2022

Psalm 120 - FALSKA TUNGOR


Bibelläsning: Psalm 120
Läs bibeltexten här

"Herre, rädda min själ från lögnaktiga läppar, från falska tungor" (Ps 120:2 FB)

Psalmen är en bön till Gud om hjälp från lögnaktiga läppar och falska tungor.

Hur ska vi kunna försvara oss då människor talar illa om oss och sprider falska rykten? Vi kan normalt inte försvara oss. Det finns inget forum där man kan bemöta detta. Det finns ingen arena där man kan förklara sig. Falska tungor kommer aldrig fram i ljuset. De viskas från öra till öra.

Psalmförfattaren inser detta och förstår att han inte kan försvara sig. Han gör det enda som också vi kan göra i sådana situationer: han överlämnar sin sak till Herren och försöker att leva så att hans liv motbevisar de osanna anklagelserna. 

Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig att styra min tunga, så jag inte bidrar till att sprida det som inte bör spridas.

Kommentar:
Psalmerna 120-134 brukar kallas för pilgrimssångerna. Alla de femton psalmerna börjar med orden ”En pilgrimssång”. De sjöngs då Guds folk drog upp till Jerusalem för de stora högtiderna påsken, pingsten och lövhyddohögtiden.

Psalm 120
- Psalmen börjar med ett rop till Gud. Psalmisten ber att Gud ska rädda honom från alla onda tungor som förtalar honom (vers 1-2).
- Psalmen fortsätter med hot om Guds dom mot fienderna (vers 3-4).
- De sista verserna innehåller klagan över alla illasinnade grannar som anklagar psalmisten, och hans längtan att få uppleva frid (vers 5-7).

Inga kommentarer: