2 okt. 2022

Psalm 119 - SANNINGEN


Bibelläsning: Psalm 119

Läs bibeltexten här

"Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig....Summan av ditt ord är sanning" (Ps 119:105+160 FB)

Pilatus ställer människans eviga fråga "Vad är sanning?" (Joh 18:38). Den här psalmen svarar att summan av Guds ord är sanning.

Då Jesus senare säger att han är sanningen (Joh 14:6), så är det inte en annan sanning, än den som psalmen talar om. Jesus är ordet som blev kött (Joh 1:14). Jesu sanning är den sanning som finns i ordet och som sammanfattas i Kristus (Ef 1:10).

Utan Guds ord kan vi inte få en sann bild av Jesus. Jesus är Guds ord. Om vi vill lära känna Jesus kan vi inte bara tänka fram honom som vi tycker att han borde vara. Han finns på riktigt och vill vi lära känna honom måste vi ständigt leva i Guds ord. Vill vi lära känna sanningen måste vi söka i Guds ord, Bibeln.

Det är detta som psalmen försöker säga genom sina 176 verser.

Mannakorn att tugga på under dagen: Summan av Guds ord är sanning.

Kommentar:
Psalmen är en lovsång till Guds ord och vad ordet kan göra med oss. Psalmens tema är Guds ord.

Uttrycket ”Guds ord” möter vi 38 gånger i Psalmen. Det finns dessutom många uttryck som används som synonymer till Guds ord:
- ”Herrens undervisning”
- ”Dina vittnesbörd”
- ”Dina befallningar”
- ”Dina stadgar”
- ”Dina bud”

Dessa synonymer möter oss 99 gånger i psalmen och om vi lägger dessa till antalet ”Guds ord” så refererar psalmen 137 gånger till temat ”Guds ord”.

Varför är det så viktigt att läsa Guds ord? Här kommer några utdrag från psalmen:
- Ordet ger hopp, tröst och liv (vers 49 och 50)
- Ordet visar vägen vi ska gå (vers 105)
- Ordet ger oss ljus och förstånd (vers 130)
Men vi kan inte helt förstå Ordet av oss själva. Därför får vi också be till Gud med psalmens ord: ”Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning” (vers 18). Då kan vi också få uppleva att ”när dina ord öppnas, ger de ljus och förstånd år enkla människor” (vers 130)

Inga kommentarer: