16 apr. 2023

BE FÖR DINA LEDARE – 3 Mos 21


Bibelläsning: Tredje Moseboken 21

Läs bibeltexten här

"Eftersom han är en ledare bland sitt folk, får han inte ådraga sig orenhet och göra sig ohelig"  (3 Mos 21:4 FB)

Att leva ett rent och helgat liv var viktigt för alla människor. Speciellt viktigt var det för dem som var ledare. De skulle vägleda folket och leda dem in i gemenskap med en helig Gud.

Det är inte lätt att vara ledare alla gånger. Känslor av otillräcklighet kan komma över ledarna. Det finns speciella frestelser förknippade med att vara ledare.

Kommer du ihåg att be för dina ledare? Be för dina ledare i församlingen. Be för ledarna i ditt land. Be för ledarna på världsbasis. Gud vill att du ska göra det.

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Be för dina ledare.
________________

Översikt:
Helighetsregler för prästerna och översteprästen

Kommentar:
Kallelsen att vara helig gäller alla människor och upprepas många gånger i Tredje Moseboken. Den uppmaningen gäller också oss idag och upprepas i Nya Testamentet (1 Petr 1:16).

Men kraven på att vara heliga var ännu starkare för prästerna därför att de var ledare för folket (vers 4). Även prästernas familj skulle återspegla Guds helighet. Detta poängteras i kraven på prästens hustru (vers 7; jfr Tit 1:6). Ännu en orsak till varför prästen skulle vara helig var att det var han som bar fram mat åt Gud (vers 4 och 8). Översteprästens helighet motiveras dessutom av att Guds smörjelseolja, som han fick vid sin invigning, är över honom (vers 12).

Till eftertanke:
Gud förväntar att vi kristna ska vara heliga. Smörjelseoljan är ofta en symbol för den Helige Ande. Vi har fått den Helige Ande (Ef 1:13). Vi är ett tempel för den Helige Ande (1 Kor 3:16) och vi är kallade att sprida en "kristusdoft" (2 Kor 2:14).
- Fundera över vad det innebär för mig att jag är ett tempel för den Helige Ande. 
- Bidrar jag till att sprida Kristi vällukt eller sprider jag bara min egen lukt?

Inga kommentarer: