26 apr. 2023

GE GUD DITT BÄSTA – 4 Mos 4


Bibelläsning: Fjärde Moseboken 4

Läs bibeltexten här

"De av Gersons barn som inmönstrades efter sina släkter och familjer, de som var trettio år eller äldre, upp till femtio år, alla arbetsföra som skall tjänstgöra vid uppenbarelsetältet" (4 Mos 4: 38-39 FB)

Flera gånger står det skrivet att de som skulle tjänstgöra vid uppenbarelsetältet skulle vara mellan trettio och femtio år gamla (vers 35, 39, 43, 47).

Det handlar om att ge de bästa åren till Herren. Mognaden som kommer efter ungdomstiden och kraften som finns före åldrandet sätter in. Ge det bästa åt Herren.

Den som också får tjäna Herren i sin ungdom kan vara tacksam för det och att tjäna Herren på sin ålderdom är en extra bonus i livet.

Ge ditt bästa till Gud av tid, tjänst, energi och engagemang.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Ge gud ditt bästa. Var du än befinner dig i livet.

__________________
Innehåll:
Leviternas familjer mönstras. Varje familj tilldelas sina speciella uppgifter.

Kommentar:
Här står det att leviterna skulle börja sin tjänstgöring vid 30 års ålder, men i 4 Mos 8:24 står det att de skall börja sin tjänstgöring vid 25 års ålder. En förklaring till detta kan vara att de kunde arbeta som "lärlingar" de första fem åren och att de först vid 30 års ålder fick egna ansvarsområden. 

Det kan också vara så att åldern då de skulle börja sin tjänst varierade med tillgången på leviter. Vid hemkomsten från den sjuttioåriga fångenskapen i Babylon fanns det bara 74 leviter (Esra 2:40). Då blev leviterna "inkallade" till tjänst redan vid 20 års ålder (Esra 3:8).

Idag är alla kristna kallade att vara "präster" i Guds rike. Vi tror på "Det allmänna prästadömet".

Här kommer en personlig kommentar:
Vilken förmån det är att få tjäna Gud i unga år. Personligen var jag 29 år då jag blev "drabbad" av Gud och började tjäna honom. Men allteftersom åren går ser jag med tacksamhet att Herren ger rika tillfällen att tjäna honom också då vi lagt de första sjuttio åren bakom oss.

Då jag blev invigd till officer i Frälsningsarmén lovade jag högtidligen "att älska och tjäna Gud så länge jag lever". Och det är ingen tvekan att jag fortfarande lever. Moses började ju sin tjänst då han var 80, så vi får väl se hur det blir i framtiden.

Till eftertanke:
Orsaken till att leviternas tjänst skulle koncentreras till åren mellan 30 och 50 har förmodligen att göra att de skulle ge Gud av sina bästa år. Det var samma princip vid offrandet. Det påpekas upprepade gånger att de skulle bära fram ett felfritt offer till Gud. Det var förbjudet att offra defekta djur som inte kunde användas till något annat.
- Vad ger du till Herren? Ger du ditt bästa av din tid, dina förmågor, dina tillgångar till Herren, eller får han bara "det som blir över".

Inga kommentarer: