9 apr. 2023

DIN ARVEDEL – 3 Mos 14


Bibelläsning: Tredje Moseboken 14
Läs bibeltexten här

När ni kommer in i Kanaans land, som jag ger er till arvedel…  (3 Mos 14:34 FB)

Kapitlet handlar om hur man ska handla om någon har fått spetälska. Men mitt bland alla uppmaningar hur man ska bete sig i dessa fall finns påminnelsen om det som skulle komma ”När ni kommer in i Kanaans land…” (vers 34).

Israels barn hade fått en arvedel, som de ännu inte tagit emot. De var fortfarande i öknen på väg från slaveriet i Egypten. Ingen hade varit i landet som var deras arvedel. Ingen visste så mycket om det. Men det var deras. Det var deras arvedel som de skulle få ta emot.

Du har också fått en arvedel. Har du tagit emot din arvedel? Det finns kanske kristna som fortfarande lever ”i öknen” trots att de fått en fantastisk arvedel. 

Efesierbrevets författare försöker ständigt påminna oss om vårt arv. Det verkar som om församlingen i Efesos levde som om de inte hade någonting, trots att de hade fått allt ”..han har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelser” (Ef 1:3).

Sedan ges några exempel på vad vi redan fått i Kristus:
- vi har fått förlåtelse (vers 7)
- vi har fått frälsning (vers 13)
- vi har fått den Helige Ande (vers 13)
- vi har fått Hans makt i oss (vers 19)

Därefter ber Paulus att efesierna ska få sina hjärtans ögon öppnade så att de kan förstå hur rikt arvet är som de redan har fått (vers 18). 

Israels barn som levde under tiden som Tredje Moseboken beskriver fick aldrig uppleva att komma in i det förlovade landet, trots att det var deras arvedel.

Min bön är: ”Låt det inte hända igen!” Jag ber att alla vi kristna ska kunna förstå vilket arv vi har fått och våga ta emot det i tro.
 ___________________
Översikt:
- Vers 1-32
Rening efter spetälska
- Vers 33-57
Spetälska på hus

Kommentar:
Hebreiskans ord för spetälska innefattade ett antal olika hudsjukdomar och användes också för att beteckna mögel och svampangrepp (Handbok för livet). 

Förordningarna om reningen av spetälska hade dels en hygienisk/medicinsk del och en ceremoniell/rituell del. Den hygieniska delen handlade om att tvätta kläder, raka av allt hår och bada (vers 8-9). Den rituella delen handlade om vilka offer som skulle utföras och att smörja den sjuke med offrets blod och med olja. Det fanns två olika nivåer på offrets storlek beroende på den sjukes ekonomiska ställning.

Då det gäller spetälska på hus skulle man först ta bort de angripna stenarna och skrapa bort den ytliga putsen på husen och ersätta det borttagna med nya stenar och puts. Om spetälskan ändå kom tillbaka till huset skulle man riva hela huset (vers 43-45).

Både då det gällde spetälska på människor och på hus var det prästen som ansvarade inspektion, diagnos, åtgärder och eventuell friskförklaring.


Till eftertanke:
När ni kommer in i Kanaans land, som jag ger er till arvedel…”  (3 Mos 14:34 FB) 

- Hur är det med församlingen idag? Tar vi emot och lever i det arv som beskrivs i andakten ovan? Vilka delar av arvet lever vi i och vilka delar saknas?

- Hur är det med mig idag? Tar jag emot och lever i det arv som beskrivs i andakten ovan? Vilka delar av arvet lever jag i och vilka delar saknas?

Inga kommentarer: