21 apr. 2023

MED UPPRÄTT HUVUD - 3 Mos 26


Bibelläsning: Tredje Moseboken 26

Läs bibeltexten här

"Jag är HERREN, er Gud, som förde er ut ur Egyptens land, för att ni inte skulle vara slavar där. Jag har brutit sönder ert ok och låtit er gå med upprätt huvud."  (3Mos 26:13 FB)

Israels barn hade varit slavar i Egypten. De hade gått med nedböjt huvud. Ingen framtid inget hopp. Men så kom Gud. Han bröt sönder oket som de varit fängslade med och han befriade dem. Han planterade hopp i dem om ett annat liv, ett annat land. Ett land som flöt av mjölk och honung. Hoppet gav dem energi att handla. De lyfte blicken och gick ut i friheten.

Gud sände sin son för att befria oss från synd och skuld för att vi inte längre skulle vara slavar. Jesus gav sitt liv för att vi skulle bli levande. Vi får gå ut i den här dagen med upprätt huvud med lovsången på våra läppar: "Jesus är min befriare."

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Med upprätt huvud.
____________________

Översikt:
- Vers 1-13

Löften om hur livet kommer att bli om folket följer Guds bud
- Vers 14-39
Varningar för hur livet kommer att bli om folket inte följer Guds bud.
- Vers 40-46
Då folket bekänner sina synder och vänder om kommer Gud att tänka på sitt förbund och inte förkasta sitt folk.

Kommentar:
I Gamla testamentet finner vi både ovillkorliga och villkorliga profetior. 
- Ovillkorliga profetior är vad Gud kommer att göra oavsett vad vi gör. Löftet om den kommande Messias är en ovillkorlig profetia. Det var något som Gud hade bestämt oavsett allt annat.
- I villkorliga profetior är framtiden beroende av hur vi handlar. Detta kapitel är en villkorlig profetia: "Om ni vandrar efter mina stadgar och håller mina bud..." (vers 3). "Om ni inte hör på mig och inte gör efter alla dessa bud..." (vers 14).

"Om ni håller mina bud"
- ska ni äta er mätta och bo trygga i ert land
- jag ska ge frid i landet, ni ska få ro

- jag ska vandra bland er och vara er Gud, och ni ska vara mitt folk

" Men om ni inte håller mina bud..."
- ska ni så er säd förgäves

- ska jag krossa er stolta makt
- ska jag ge er försagda hjärtan

Idag är inte alla katastrofer som drabbar oss resultat av att vi handlat fel. 
a/ Det kan bero på vår olydnad och synd
b/ Det kan bero på någon annans synd

c/ Det kan helt enkelt vara en naturkatastrof

Men då vi möter stora svårigheter kan vi rannsaka oss själva och fråga Gud om orsaken. Om vi gör det kommer Gud att belysa de områden som vi måste ta itu med i våra liv. 

Men kom ihåg att en olycka inte behöver vara orsakad av någons synd, så var försiktig med att skuldbelägga någon då något negativt sker.

Till eftertanke:
Ibland kan vi uppleva att det går trögt för församlingen och att vårt arbete inte ger det resultat vi förväntat. Vi kan uppleva det som att vi "sår förgäves" (vers 16) och att vår "möda är förgäves" (vers 20). Ibland kan det kanske till och med vara så att vår stolthet står i vägen för Guds framgång (vers 19).

- Hur är det med församlingen idag? Det behöver inte alls vara så att det är något fel på mig, men vi kanske borde fråga Herren om det finns något hos mig som hindrar framgången för Guds rike.

Inga kommentarer: