9 apr. 2023

Tidig påskdagsmorgon i Frufällan

 



På den första dagen i veckan gick de tidigt på morgonen till graven med de välluktande kryddor som de hade gjort i ordning. 
De fann att stenen var bortrullad från graven 
och gick in men fann inte Herren Jesu kropp. 
När de inte visste vad de skulle tro, se, då stod två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev förskräckta och böjde ansiktet mot marken, men de båda männen sade: "Varför söker ni den levande bland de döda? Han är inte här, han har uppstått". 
(Luk 24:1-6)
________________________

Ja, veckans viktigaste händelse är att vi får minnas Jesu uppståndelse från döden och många av veckans händelser pekar fram mot just detta.

I tisdags hade Frälsningsarméns musikkår i Västerås inbjudit till en meditativ gudstjänst i tal och toner. Innehållet var en genomgång av påskens händelser från Palmsöndagen till Jesu uppståndelse. Musikstycken varvades med sånger och högläsning och vi fick på en timme följa hela påskveckans drama.

På torsdagen fick vi besök av Stockholmsfamiljen, yngste sonen med familj. Barnbarnen i Stockholmsfamiljen växer till. Den äldsta dottern har hunnit bli tonåring och lillasyster fyller tvåsiffrigt den första vardagen efter påsk.

Långfredagen började för vår del med gudstjänst på Frälsningsarmén,  på förmiddagen för en gångs skull. Efter gudstjänsten samlades kristna från alla olika kyrkor i Västerås utanför domkyrkan. Musikkåren spelade till den gemensamma sången utanför portarna till domkyrkan. Sedan började en timmes korsvandring genom Västerås. I täten bars ett stort kors och därefter följde en lång rad människor. Under korsvandringen sjöng den stora skaran lovsångskörer som alla kunde utantill. Vi stannade vid Polishuset, Stadshuset och ett par andra platser. På varje plats hölls en liten mini-andakt med bibelläsning och bön. Då vi kom tillbaka till Domkyrkan avslutades korsvandringen med att vi sjöng "På en avlägsen höjd.." tillsammans med musikkåren.

På lördag körde vi till Frufällan i Borås för att fira påsken tillsammans med Boråsfamiljen, äldste sonen med familj. Det var verkligen längesedan vi hade möjlighet att träffas. Sonen Mikael spelar kornett och trumpet i alla möjliga sammanhang på helgerna och sonens fru Johanna är ofta ute och sjunger på olika platser. Dessutom händer det ju att Rut och jag är upptagna en hel del helger. Sist vi träffades var nog i augusti då vi hade en samling i Strömstad då Rut och jag fick träffa alla tre familjerna.

Lördagen avslutades med att vi fick följa med Mikael och Johanna på påsknattsmässa i Toarps kyrka i Toarps församling, som också är Johannas arbetsplats. Gudstjänsten började utanför kyrkan i mörkret och efter en stund gick vi in i kyrkan. Där sjöng vi sångerna om Jesu lidande och död och då vi närmade oss slutet av gudstjänsten klockan halv ett, hade det hunnit bli påskdag och vi avslutade gudstjänsten med att sjunga Psalm 17:
"Ge Jesus äran, frälsta mänsklighet!
Han är det som segrat i alla evighet!
Himlen mitt i världen han har visat har!
Han har lämnat graven och är hos oss kvar!
Ge Jesus äran, lovsjung natt och dag:
Han är segerns Herre, sjung Halleluja!"


Med önskan om en välsignad fortsättning på påskhelgen.
Och kom ihåg: JESUS LEVER!

/Peter Baronowsky

Inga kommentarer: