27 apr. 2023

FRÅN FÖRBANNELSE TILL VÄLSIGNELSE – 4 Mos 5


Bibelläsning: Fjärde Moseboken 5
Läs bibeltexten här

"Sedan skall prästen skriva upp dessa förbannelser i en bokrulle och tvätta av dem i det bittra vattnet."  (4 Mos 5:23 FB)

Lägret måste renas, tabernaklet måste renas, människorna måste renas. Synd förde med sig en förbannelse och allt som finns i Guds närhet måste vara rent. Det måste renas. Själva lagen som vilade tungt över folket var en förbannelse. Förbannelsen måste sonas och folket måste renas från synd.

Men sedan kom Jesus! Och fastän han var oskyldig tog han det straffet som lagen krävde för att befria oss från förbannelsen och rena oss från synden. "Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä.Vi friköptes, för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade Anden."  (Gal 3:13-14)

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Befriad från förbannelse för att leva i välsignelse!
__________________

Översikt:
- Vers 1-4
Lägret renas
- Vers 5-10
Då man inser sin synd ska man bekänna synden och lämna skuldersättning
- Vers 11-31
Vad man skulle göra vid misstanke om otrohet

Kommentar:
Den som blivit oren genom spetälska eller genom beröring av en död människa, skulle föras utanför lägret. Orenheten var inte synd i dessa tillfällen. Att de skulle föras utanför lägret berodde mer på medicinska skäl (smittorisken med spetälskan) och hygieniska skäl (vid beröring av ett lik).

Regler om ersättningsplikt då någon syndat och handlat trolöst.
Först skulle han bekänna sin synd och sedan skulle han ersätta värdet av den skada han orsakat sin motpart och lägga till en femtedel till värdet. Om den som drabbats inte längre är i livet eller har några släktingar som kunde ta emot gottgörelsen, skulle gottgörelsen tillfalla Herren och tillhöra prästen.


Om otrohet och svartsjuka

Om en man drabbas av "svartsjukans ande" och misstänker att hans hustru har varit otrogen med en annan man utan att det finns bevis på detta, fick han inte själv bestraffa sin hustru, vilket var vanligt bland många folk på den tiden och så även idag.

Mannen skulle istället föra hustrun till prästen och bära fram kornmjöl som ett misstankeoffer.

Prästen skulle då be kvinnan dricka heligt vatten (antagligen vatten från kopparkaret som fanns mellan altaret och tabernaklet). Om vattnet gav smärta och gjorde kvinnan ofruktsam var hon skyldig och om vattnet inte gav några negativa följder var hon skyldig. Man litade då på att Herren kunde göra vanligt vatten skadligt om hennes skuld skulle bevisas.

Till eftertanke:
Allt som hade med Gud att göra måste vara rent. Lägret, Tabernaklet och människorna.
- Är detta lika viktigt för oss idag då vi tänker på gemenskapen, församlingen och oss själva?

"Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst" (1 Tess 5:23 som också citeras i Frälsningsarméns tionde lärosats).
- Vilken betydelse har detta bibelord för mig idag?
- Vilka konsekvenser får detta bibelord för:
- min ande
- min själ
- min kropp

Inga kommentarer: