28 feb. 2023

BE FÖR DINA LEDARE – 2 Mos 11


Bibelläsning: Andra Moseboken 11
Läs bibeltexten här

"Då skall allt förstfött i Egyptens land dö, från den förstfödde hos farao som sitter på tronen ända till den förstfödde hos slavinnan som arbetar vid handkvarnen och även allt förstfött bland boskapen." (2 Mos 11:5 FB)

Det börjar dra ihop sig för den sista plågan. Allt förstfött i Egypten skulle dö. Allt detta lidande för folket orsakades av att en enda man, Farao, vägrade att underordna sig Gud.

Många gånger i historien har detta upprepats. Ett helt folk har fått gå igenom oerhörda lidanden på grund av ledarens ondska. Hitler och Stalin är bara två exempel på de många ledare som orsakat död och lidande för en hel befolkning.

Det är viktigt vem vi har som ledare. Både över landet och ledare i mindre skala. Bibeln uppmanar oss att be för alla våra ledare på olika nivåer. Vår förbön för regeringen och Riksdag, politiker och andliga ledare kan bidra till att Guds välsignelse får bryta igenom i landet, staden och församlingen.

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Be för dina ledare!

_________________
Översikt:
Herren tillkännager sista plågan. Då den sista plågan kommer skall de egyptiska hovmännen bönfalla om att folket ska dra bort. 

Kommentar:
Katastroferna som drabbar Egypten liknar dem som beskrivs i Uppenbarelseboken då Gud sänder sina straffdomar över jorden. Men både i 2 Moseboken och i Uppenbarelseboken ser ve ett speciellt beskydd för Guds folk.

Inför den sista och den värsta plågan kan vi läsa i 2 Moseboken 11: "Men inte en hund ska gläfsa mot någon av Israels barn, vare sig mot människor eller boskap. Ni ska då inse att Herren gör skillnad mellan Egypten och Israel" (vers 7). Och i Uppenbarelseboken kan vi läsa: "Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi satt sigill på Guds tjänare, på deras pannor" (Upp 7:3). Läs också Upp 8:3-4).


Till eftertanke:
"Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare." (1 Tim 1:1-3)

   Vi gör ibland långa bönelistor över vad vi anser att Gud borde göra och det är bra. Men vi borde också lyssna på vad Gud vill att vi ska be om.
   Gud vill att vi ska be för alla i ledande ställning.
- På vilket sätt finns de bönerna med i mitt böneliv?

Inga kommentarer: