24 feb. 2023

"DU SKALL TALA ALLT JAG BEFALLER DIG" – 2 Mos 7


Bibelläsning: Andra Moseboken 7

Läs bibeltexten här

"Du skall tala allt jag befaller dig. Sedan skall din bror Aron tala med farao om att han måste släppa Israels barn ut ur sitt land." (2 Mos 7:2 FB)

Moses hade fått uppdraget att föra Israels folk ut ur slaveriet. Men det kunde han inte göra själv. Han måste ständigt vara beroende av Gud. Och han kunde bara tala det Gud sa till honom att tala.

Vårt uppdrag som kristna idag är fortfarande detsamma. Att föra ut människor ur sitt slaveri och föra dem fram till frälsning. Vi måste också vara fullständigt beroende av Gud. Vi kan inte klara det på egen hand.

Vi måste höra vad Herren säger till oss. Ibland kanske han säger till oss att vara tysta. Då är det viktigt att vi inte talar. Ibland talar han om för oss vad vi ska säga. Då är det viktigt att vi säger det. 

- Mannakorn att tugga på under dagen:
"Du ska tala allt jag befaller dig."

________________

Översikt:
- Vers 1-7
Gud sänder Mose och Aron till Farao. Mose är då 80 år gammal.
- Vers 8-13
Aron kastar staven på marken och den förvandlas till en orm. Faraos trollkarlar gör samma sak med sina stavar, men Arons stav uppslukar trollkarlarnas stavar. Farao vill inte släppa iväg israeliterna.
- Vers 14- 24
Då farao går ned till floden på morgonen möts han av Mose och Aron som förvandlar vattnet i i Egypten till blod. De egyptiska siarprästerna samma sak genom sin svartkonst och farao vägrar att släppa folket.

Kommentar:
Då Moses stav förvandlades till en orm och då Nilens vatten blev till blod, gjorde "de egyptiska spåmännen samma tecken genom sina magiska krafter" (vers 11+22). Moses utförde undren genom guds kraft men spåmännen genom ockulta onda andars makt. Det finns även i Nya Testamentet exempel på tecken och under genom onda andars kraft (Matt 24:24; 2 Tess 2:9; Upp 13:14-15), "Falska frälsare och falska profeter kommer att uppträda med tecken och under för att försöka vilseföra de utvalda." (Mark 13:22). Satan försöker ofta imitera Guds kraft för att att föra människor vilse.

Plågorna i Egypten kan också ses som förebilder på plågorna under den kommande vedermödan som beskrivs i Uppenbarelseboken. 

Till eftertanke:
Jesus talar också om att tecken och under ska följa dem som tror (Mark 16:17-20; Joh 14:12; Matt 10:7-8).
- Har du varit med om tillfällen då Herren gjort under genom andliga nådegåvor eller på andra sätt? Ge exempel.

Jesus säger att de som tror på honom ska göra samma gärningar som Jesus (Joh 14:12).
- Vad kan det finnas för orsaker till att vi inte ser mer av det i våra liv?

Inga kommentarer: