5 feb. 2023

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 5 februari


Förra söndagen berättade jag om boken "Mannen som väckte ett folk" som handlar om John Wesley och den stora väckelsen i England på 1700-talet. Miljoner människor blev frälsta, alkoholister blev nykterister och söndertrasade familjer blev mönsterfamiljer.

Frågan som jag funderar över idag är om splittring i Guds församling är bra eller dåligt?

John Wesley var präst, men i boken kunde jag läsa att då Wesley började predika pånyttfödelse och Andens fullhet stängdes dörrarna till kyrkorna för honom. Han predikade därefter mestadels utomhus från hästryggen och det ledde fram till den största folkväckelse som England någonsin upplevt. Vad hade hänt om man inte hade stängt kyrkportarna för Wesley? 

Några hundra år tidigare hade kyrkan fastnat i sin form. Man gav sin egen tradition samma värde som Guds ord. Martin Luther predikade "Skriften allena" och kyrkan splittrades i den katolska delen och den protestantiska. Var den splittringen bra eller dålig?

Århundradet efter Wesley startade William Booth Frälsningsarmén i England. Han hade inte alls tänkt sig starta ett nytt kyrkosamfund, men då Booth tog med sig de nyfrälsta till kyrkan var de helt enkelt inte välkomna. De var inte lika välklädda som de andra kyrkobesökarna och luktade förmodligen illa. Så startades Frälsningsarmén och spred sig som en löpeld över Världen. Var den splittringen bra eller dålig?

En hel del år senare hade vi en baptistpastor i Sverige som hette Lewi Petrus. Han och hans församling blev uteslutna ur baptistsamfundet och Pingströrelsen växte fram som den största väckelserörelsen i Sveriges historia. Bra eller dåligt?

Metodisterna som startade med John Wesley har idag många miljoner medlemmar. Det stora metodistsamfundet i USA, United Methodist church, upplever nu en delning. Ett stort antal församlingar håller nu på att bilda ett nytt metodistiskt kyrkosamfund Global Methodist Church. Så United Methodist Church är inte längre "United". Bakgrunden till splittringen är HBTQ-frågan där Global Methodist Church har en mer bibeltrogen tolkning än United Methodist Church.
Man har tröttnat på att använda så mycket energi på att ständigt ha det som en stridsfråga, och visst ligger det nånting i det.

Är splittring bra eller dåligt? Om man inom kyrkan skulle komma fram till en kompromiss där alla olika åsikter skulle tillgodoses skulle den läran vara så urvattnad att den inte hade något existensberättigande. Då är kanske splittring en bättre lösning i många tillfällen. Det är bara att konstatera: Väckelse är splittrande! Men det är ändå det vi ber och längtar efter. Eller hur?

Men nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå på gudstjänst. Ber du om väckelse över ditt land, din stad, din församling, ditt liv? Jag tror att Gud, "som vill att alla människor ska bli frälsta" (1 Tim 2:5), vill höra den bönen.

Med önskan om en välsignad kommande vecka,
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: